Üveggátak tartják szárazon a velencei Szent Márk-bazilikát

Forrás: turizmus.com

 2022. december 25. 13:44

Egyszerű szerkezettel védik meg a világörökségének számító 900 éves templom márványoszlopait és az értékes mozaikokat a gyakori árvizektől.

"A tengervíz elpárolgása után is sókristályokat hagy maga után, amelyek korrodálják az oszlopok márványalapzatát és a padlómozaikokat" – mondta Mario Piana, a Szent Márk bazilikáért felelős építész és restaurációs szakértő.

Az épületet körülvonó üvegből készült gátak beton alapozást kaptak, hogy ellenálljanak a víz hullámzásának. Piana szerint a rendszer akár 1,1 méteres vízszintet is képes visszatartani a téren, ami 1,9 méteres tengerszint feletti áradásnak felel meg – idézi az AP cikkét az Építészfórum.

A cölöpökre épített Velence 1600 éves alapítása óta küzd az árvizekkel. A bazilika egykor a város egyik legmagasabb pontján épült, mostanra viszont annyira megsüllyedt, hogy jelenleg Velence egyik legalacsonyabb pontján áll. A 2019 novemberi árvíz különösen pusztító volt, amikor a bazilika egyes részei akár 24 órán át víz alatt álltak.

A Szent Márk téren 2019 novemberében térd fölötti magasságig is ért a víz

Fotó: Facebook / Luigi Brugnaro

A Szent Márk tér annak ellenére továbbra is sebezhető, hogy 2020-ban a lagúnavárost körülölelő víz alatti gátakat építettek, amelyek Velencét az 1,3 métert meghaladó vízszint emelkedésektől hivatottak megvédeni.

Piana azt is elmondta, hogy az üveg- és betongátak egy nagyobb mérnöki projekt részeit alkotják, amelynek célja, hogy a templom és a tér felszíne alatt csatornák sorát hozzák létre, amelyek elvezetik a lagúnából érkező vizet, és megakadályozzák a tér elárasztását.

Az üveggátról készült képeket itt lehet megtekinteni.