V4-es fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 14:08

Egyedülálló fotókiállításnak ad otthont októberben a Várkert Bazár, ahol Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kiemelkedő, frissdiplomás fotográfusainak alkotásai mutatkoznak be a hazai közönség előtt.

A kiállítás különlegessége, hogy ez a határokon átívelő kezdeményezés vándorkiállítás formájában Magyarország V4-elnökségének idején látható Budapesten.

A New Visegrad Photography csoportos válogatást mutat be Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból.

A fotóművészeti program Európa számos nagyvárosában bemutatkozott már, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. jóvoltából, az Art Market Budapesttel közös szervezésben a fotográfiák ezúttal szabadtéri plakátkiállítás formájában láthatóak a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján 2021. október 31-ig.

A V4-esfotók a Várkert Bazár rámpáján

Fotó: Várkapitányság

A tárlat ezen állomása a budapesti Visegrad Contemporary művészeti fesztivál kísérőprogramja is. New Visegrad Photography Special Edition címen a tárlat kibővített tartalommal 2021. október 7-10. között az Art Market Budapesten, a Bálna Budapest épületében is bemutatkozik.

A Várkapitányság fontosnak tartja a fiatal, tehetséges művészek támogatását, és elkötelezett az iránt, hogy a Várkert Bazár kulturális sokszínűségében teret biztosítson a Visegrádi Csoport országainak alkotói számára.

Teszi ezt azért is, mert a Várkapitányság irányításával valósul meg a Visegrád 700 program, amelynek eredményeképpen 2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára megújul a visegrádi fellegvár, a királyi palota, az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megtörténik.

A kiállításban közreműködő oktatási intézmények a Budapest Metropolitan Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Poznani Művészeti Egyetem, a Pozsonyi Képzőművészeti és Design Akadémia, a Prágai Előadóművészeti Akadémia, Film és TV Iskola, valamint a Prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia.