Újra várja látogatóit a váci főtér állandó kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 19. 14:44

Hároméves szünet után újra megnyitotta kapuit a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény. Az átalakított térben új állandó és időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény hároméves szünet után ismét várja a látogatókat – tudatta lapunkkal a Váci Egyházmegye.

A 18. századi egykori nagypréposti palota épülete egyedülállóan gazdag barokk-rokokó belső díszítőfestésével és változatos hangulatú tereivel önmagában is különleges esztétikai élményt nyújt. A megújult térben az érdeklődők Örökség címmel tekinthetik meg a múzeum új kiállítását, valamint Mária szent neve címmel időszaki kiállítás is várja a látogatókat, melyet a 2023. évi Ars Sacra keresztény fesztivál keretében szeptember 16. és 24. között, a fesztivált követően pedig november 12-ig tekinthetnek meg.

Három év után újranyílt a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Fotó: Váci Egyházmegye

 

A hároméves szünet egyrészt a koronavírus-járvány, másrészt belső felújítási munkálatok miatt volt szükséges. A Váci Székesegyház felújításának kezdetével az ott berendezett Székesegyházi Kincstár teljes anyagát átszállították az Egyházművészeti Gyűjteménybe.

A festmények számára korszerű képakasztós rendszert alakítottak ki, amelyben minden műalkotásnak megfelelő elhelyezést tudnak biztosítani. Ez nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de a gyűjtemény gondozása szempontjából is jobban hozzáférhetővé, kutathatóvá teszi a festményeket.

„A jobb szárnyban galériát szeretnénk működtetni, ennek megfelelően alakítottuk ki az elrendezést. A gyűjtemény belépési pontját áthelyeztük, új fogadóteret alakítottunk ki, amely a nagypréposti palota egykori konyhája volt. Így egy személyes, közvetlen, műtárgyakkal felszerelt enteriőr fogadja a látogatókat" – nyilatkozta Koncz Kinga igazgató.

A Gyűjtemény ablakainak cseréje 2023 márciusában valósult meg, részben a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiumának 4,5 millió forintos pályázati támogatásából, részben a Váci Egyházmegye saját forrásából. Az épületre további részleges felújítások várnak, többek között a díszterem padlózatának felújítása is tervben van. A Gyűjtemény épületében tematikus időszaki kiállításokat, workshopokat is rendeznek, az épület kertje és termei bérelhetők.

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény keddtől péntekig 11 óra és 16 óra között várja a látogatókat.