Vadas és halas ínyencségek, borok, pálinkák és rengeteg program Agárdon

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 10:28

A Velencei-tó hagyományos szezonnyitó kulturális fesztiválja idén különleges gasztronómiai kínálatával is csábítja a fesztiválozókat Agárdra, május első hétvégéjén.

Gárdony városa nyolcadik alkalommal rendezi meg kulturális és gasztronómiai fesztiválját Agárd városrész központjában április 30. és május 3. között. Az önkormányzat és a 2015-ben Destillata nagydíjas Agárdi Pálinkafőzde, a régióbeli pálinkafőzdékkel és a Velencei-tó körüli kézműves borokat előállító borpincészetekkel együtt hívja a vendégeket a tóparti fesztiválra.

A hagyományok szerint nagyszabású portékás vásár várja a látogatókat a halas, vadas, boros, pálinkás kiállítók mellett. Az agárdi csónakkikötő körül főzőversenyek, megyei díjugrató verseny, tűzijáték, fesztivál futóverseny, kenutúrák, sárkányhajózás, kerékpáros találkozó lesz, valamint Apródképző program a Pákozdi Katonai Emlékpark támogatásával. A csónakkikötő melletti Napsugár strandon a fesztivál kupák, nyitott sportpályák program keretein belül többek között strandkézilabda, strandfoci, lábtenisz, strandröplabda, kosárlabdatorna hívja az aktív szabadidő eltöltése mellett elkötelezett fesztiválozókat.

A nagyszínpadon fitneszbemutató, sportmodell-bemutató, karate-bemutatót tartanak, ezen kívül néptánc, rock and roll tánc, versenytánc. Az operett műfajt Kossuth-díjas színművésznőnk, Oszvald Marika képviseli, az autentikus cigányzenét ifj. Mága Ernő és népi zenekara. Fellépő vendég a The Bits Beatles emlékzenekar, a Pankastic zenekar, Muck Ferenc és a Swamp, Palya Bea, a Csík zenekar, a Papa Jazz Seven Dixieland, a Besh o droM és a Piramis zenekar.

A Bársony István fotóklub vadászati témájú és természetfotóiból látható kiállítás az agárdi Közösségi Házban, a Velencei-tavi Galériában Kő Pál, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrászművész és Halassy Csilla szobrászművész alkotásait láthatjuk, az agárdi római katolikus templomban pedig az Alborada vegyes kar és az Éneklők kórusa ad koncertet.

A vadételeket a Serpenyős Vendéglátó kínálja: szarvas, vaddisznó, őz, vadnyúl, vadkacsa, fácán található a kínálatban. A rétimajori halastavak pontyait, harcsáit az Aranypont Zrt. hozza.

A gyermekeknek, családoknak délelőttönként 11 órakor nagyszínpadi programokkal is kedveskednek a szervezők. A Nádas mögötti réten ingyenes lovagoltatás a Grand lovasudvarral, kutyás vetélkedők, kutyás játszóház terápiás kutyákkal, kutyaszépségverseny, engedelmességi és őrző-védő bemutató lesz.

A kerékpárokkal érkezőket őrzött kerékpártárolóval várja az Agárdi Popstrand csapata, akik Popstrand Tókörre invitálják a fesztiválozókat. Buszos túrák is lesznek: a Nagy-Kul-Túra szombaton indul és a tó körüli látnivalókkal ismerteti meg a vendégeket, aznap 14 órakor a Dinnyési Halivadék-nevelőbe is busszal látogathatunk el, ahol a halszaporítás rejtelmeibe vezetik be a látogatókat.