Vadonatúj kiállításokkal nyílik újra a megszépült Móra Múzeum

Forrás: MTI

 2020. augusztus 06. 10:49

Augusztus közepén nyit újra a szegedi Móra Ferenc Múzeum, mely nemcsak új külsővel, de megújult állandó kiállításokkal és érdekes időszaki tárlatokkal várja a látogatót.

Fogas Ottó igazgató az új tárlatokat bemutató szerda sajtóbejáráson elmondta, hogy az elmúlt hónapokban teljesen megújultak a múzeum állandó kiállításai.

A közgyűjtemény csaknem negyvenéves természettudományi tárlata teljesen átalakult, az új kiállítás az Alföld és a Tisza árterének állat- és növényvilágát mutatja be.

Hamarosan nyit a szegedi Móra Ferenc Múzeum

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A preparátumok mellett Máté Bence természetfotós csaknem száz fényképét is láthatják majd az érdeklődők.

A korábbiakhoz képest nőtt a kiállítás területe is, új múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet alakítottak ki, ahol az érkező csoportok játékos, interaktív formában ismerkedhetnek meg a térség madárvilágával.

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója a sajtóbejáráson

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szintén állandó kiállítás mutatja be a múzeum névadóját és egykori igazgatóját, Móra Ferencet. A látványos, az író műveit a középpontba helyező tárlat a természethez való meghitt viszonyán keresztül ábrázolja az író életútját és munkásságát.

A díszteremben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének történetét tárják a látogatók elé. A festmény a közgyűjtemény tulajdonában álló szín- és szénvázlata mellett több a műhöz készült tanulmányt és az Országházban látható kép valós méretű, festővászonra készült reprodukcióját is kiállítják.

A múzeum restaurátora dolgozik Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének színváltozatán

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A másik, Gábor Áron rézágyúja címet viselő időszaki tárlat a 1848/1849-es szabadságharc székelyföldi hadjáratáról, az ágyúöntők és tüzérek munkájáról szól. A kiállítótérben más 1848-as ereklyék társaságában látható Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is.

A legendás ágyúöntő, Gábor Áron irányítása alatt hetven ágyút készítettek és szereltek fel Kézdivásárhelyen az erdélyi honvédsereg számára a forradalom és szabadságharc idején. Gábor Áron 1849. július 2-án halt hősi halált a Kökös és Uzon falvak között vívott csatában, egy ellenséges ágyúgolyó találta el.