Magyarország vár: Vadregényes kalandozások a Dráván

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. július 13. 15:32

Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, amely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog déli határvidékünkön, és árterében a halakon kívül is számos védett növény- és állatfajjal találkozhatunk.

A Dráva az országba belépve még gyors sodrású, zúgókkal tarkított, de lentebb, a sík területre érve már lenyugszik, így változatosan izgalmas helyszín a vízitúrázáshoz. Fontos tudnivaló, hogy határfolyóról lévén szó – és a természet védelme érdekében is – csak szervezett, engedélyezett túrákon ismerkedhetünk meg ezzel az egyedülálló vízi világgal. A nyári szezonban több társaság kínál ilyeneket különböző hosszúságú időtartamban, emellett a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei is rendszeresen indítanak kenus és kajakos programokat a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközponttól, utóbbiakból szemezgetünk most.

A Dráva izgalmas helyszín a vízitúrázáshoz

Fotó: Helian NaTour Utazási Iroda

Félnapos túra a Dráván

Látnivalókban különösen gazdag, húsz kilométeres vízitúrán fedezhetjük fel a Dráva Vejti és Drávaszabolcs között kanyargó szakaszát. A 4-5 órányi, sodrásirányban haladó, könnyű evezés során némi szerencsével szürke gémet, nagy kócsagot, jégmadarat és rétisast is megleshetünk.

 

Könnyű evezés a Fekete-vízen

A Fekete-víz a Dráva egy kisebb mellékfolyója, amely kellően vadregényes, kacskaringós, és vízmélysége elérheti a két métert is. A túra kezdőknek is ajánlható, hiszen sodrás nincs, technikai nehézségre nem kell számítani, itt gyerekekkel is biztonságosan vízre szállhatunk. Az útvonaltól függően 7-10 kilométeres távot kényelmesen 3-4 óra alatt teljesíthetjük. Csónakunkkal kis öblöcskék, horgászok mellett haladunk el, és ha kellően csöndesek vagyunk, a felugró halak mellett szép számmal láthatunk vízimadarakat is.

 

3 program száraz lábbal

1. Nézzük meg az Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítását, ahol sok érdekességet megtudhatunk a Dráva élővilágáról, az Ormánságról és az itt élő emberek hagyományairól.

Ős-Dráva Látogatóközpont

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

2. A látogatóközponttól induló Dráva élővilága tanösvényt végigjárva a nyílt vízfelületektől a part menti, mocsaras területeken át a vadvirágokkal borított fás legelőkig többféle természetes élőhelyen kalandozhatunk A túrát madármegfigyelő-hely, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és pihenőhelyek teszik változatossá.

Vajon hová vezet ez a pallóút ?

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

3. A Hagyományos gazdálkodás tanösvényen régi tájfajtákból álló gyümölcsösön, fűszer- és gyógynövénykerten át vezet az utunk egészen a régi magyar háziállatokat bemutató majorig, ahol szürke marhák, shagya-arab lovak, mangalicák, racka juhok és ősi magyar baromfifajták élnek.

Régi magyar háziállatokat bemutató major

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: