Vakcinaelosztó-központot alapítottak Dubajban

Forrás: turizmus.com

 2021. február 03. 11:38

Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya és Dubaj uralkodójának rendelete alapján Dubaj megalapította az Oltóanyag Szállítmányozási Szövetséget, melynek célja a Covid-19 vakcina globális elosztásának felgyorsítása az emírségen keresztül.

A World Health Organisation (WHO) útjára indította COVAX kezdeményezését, amely célul tűzte ki 2 milliárd vakcina igazságos elosztását világszerte 2021 folyamán. Az elosztást a rászorultság és egyenlőség jegyében szervezné az egészségügyi világszervezet, hogy a szegényebb országok se kerüljenek hátrányba.

A dubaji Oltóanyag Szállítmányozási Szövetség támogatja a WHO célkitűzését, és ennek jegyében fogott össze az Emirates légitársaság, a DP World tengeri szállítmányozási vállalat, a Dubai Airports és az International Humanitarian City, a világ legnagyobb humanitárius segélyeket szervező központja – tájékoztatta lapunkat a légitársaság.

Az Emirates dubaji logisztikai központja

Fotó: Emirates

A tagok révén a szövetség a légi, tengeri és szárazföldi logisztikai hálózatának, valamint a légi és tengeri kikötői infrastruktúrájának, továbbá a nemzetközi segélyelosztásban szerzett évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően aktív szerepet vállalhat az oltóanyag szállításában világszerte. A szövetség tagjai kiemelt figyelmet szentelnek a vakcinák elosztásakor a fejlődő országoknak, ahol a lakosságot súlyosan érintette a járvány, ám a gyógyászati készítmények szállítása nehézkes – írták.

 

Az Emirates SkyCargo, a légitársaság teherszállítmányozási leányvállalata már két évtizedes tapasztalattal rendelkezik hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek, köztük oltóanyagok szállításában. Emellett a koronavírus-járvány idején Magyarországra is szállított védőfelszereléseket, illetve gyógyszereket a Távol-Keletről.

A vállalat nemrégiben adta át a világ legnagyobb logisztikai központját, amelyet kimondottan a koronavírus elleni vakcina globális elosztására alakítottak ki.

Az Emirates SkyCentral fogadja a gyártóktól légi úton érkező vakcinákat, amelyeket biztonságosan tárolnak a speciális hangárakban, majd az elosztás után tovább szállítanak repülővel a világ minden tájára. Így az oltóanyag 48 órán belül eljuthat a gyártótól a felhasználó ország egészségügyi hatóságához.

A vakcinaelosztó központ gyógyszertárolásra kialakított raktáraiban egyszerre 10 millió adag oltóanyagot tudnak kezelni állandó hőmérsékleten. A ki- és berakodást is úgy alakították ki, hogy a repülőgépek rakterétől a speciális raktárakig történő szállítás során stabil hőmérsékletet biztosítanak a vakcinák számára.

Az Emirates SkyCargo összesen 15 ezer négyzetméter szabályozott hőmérsékletű rakodóterülettel rendelkezik Dubajban, ahonnan december óta szállítják az oltóanyagot a világ különböző pontjaira.