Váli Örökség: 1,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztés indul

Forrás: turizmus.com

 2019. december 20. 19:34

A Magyar Közlönyben jelent meg a 1740/2019. (XII. 19.) számú kormányhatározat a Pannónia Szíve Program keretében a Váli Örökség turisztikai célú fejlesztéséről. A megvalósításra 1,4 milliárd forintot különített el a kormány.

A fejlesztés keretében felújítják Válon a műemlék Ürményi–Dreher-kastélyt és a hozzá tartozó parkot. A cél a korábbi történeti állapotnak megfelelő ingatlanegyüttes hasznosítása, valamint a kastélypark eredeti állapotának minél teljesebb mértékű helyreállítása és felújítása. A fejlesztés befejezésének határideje 2025.

A váli Ürményi- Dreher-kastélyra igencsak ráfér a felújítás

Fotó: wikipedia / Biki

A kastély és kastélypark megújítása mellett sor kerül a Szolgabíróság (volt iskola) épületének rekonstrukciójára és átalakítására új funkcióval, a „Rongyos" (gazdasági) terület hasznosítására kiszolgáló funkciókra, a Magtár turisztikai és kulturális célú hasznosítására, átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási, turisztikai és kulturális célú hasznosítására. Ezen felül út épül Vereb–Vál–Gyúró–Etyek között 2026-ig.

A projekt megvalósítására a kormány a költségvetésből biztosít 1 412 476 000 forintot két ütemben, 2020. szeptember 15-ig.

A határozat kitér arra is, hogy a konkrét fejlesztések kapcsán kikérik a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság véleményét.

A Pannónia Szíve projektről itt írtunk korábban.

Kapcsolódó cikkek