Vallás és utazás – MABEUSZ-tanulmányút a Dunakanyarban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 19. 08:10

Két év után ismét study tourt szervezett tagjainak a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ), amelyen az Aquincum Hotel, Esztergom, az újonnan nyitott Grand Hotel Esztergom és Szentendre kincseit fedezhették fel az utazási irodák munkatársai. A szeptember 8-ai bejárótúrán munkatársunk is részt vett.

A nap az Acquincum Hotelben kezdődött reggelivel, majd Balatoni Anna rövid házbemutatójával folytatódott. A hotel is megérezte a koronavírus hatásait, de a nyáron már egyre több vendéget üdvözölhettek a házban. 310 szobájuk általában 50 százalékos foglaltsággal futott, ami így is többszáz vendéget jelentett – hallhattuk.

A hotel fő vonzereje a wellnessrészleg, ahol medencék, pezsgőfürdő és szauna is található, de rendelkeznek saját edzőteremmel is. Az elhelyezkedése jó, a városközpont könnyen megközelíthető, de a Dunakanyarba is 20-30 perc alatt eljuthatunk.

mabeusz

Első állomásunk a Dunakanyarban az Esztergomi Bazilika, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye központja volt

Fotó: Turizmus.com

A hotelből Esztergomba indult a 13 fős csapat, ahol először az Esztergomi Bazilikában vettünk részt egy komplex túrán, miközben a különböző vezetett túrákról, a parkolásról és a mosdólehetőségekről is többet megtudhattunk. A székesegyházat éppen felújítják, így egyes részei fel vannak állványozva, de – a vasárnapi szentmisék időpontjának kivételével – ezalatt is látogatható.

A templom egyéni és liturgikus célú látogatása díjmentes, csoportoknak azonban idegenvezetői szolgáltatási díjat kell fizetniük, melynek összege a csoport létszámától függ. Amennyiben azonban komplex túrán vesznek részt a csoport tagjai, vagy megtekintik a kincstárat, vagy a turisztikai területeket, úgy mentesülnek az idegenvezetői díj alól.

mabeusz

A harangtoronyban megnézhetjük a bazilika még működő harangjait is

Fotó: Turizmus.com

A túrát az altemplomban kezdtük, amely jelenleg is aktív temetkezési helynek számít. Ezután felmentünk a kupolába, ahonnan elképesztő látvány tárult elénk a Dunakanyar, illetve a Mária Valéria-hídra és a Duna másik felén található Párkányra.

A harangtoronyba felmászva akár egészen közelről is láthatjuk a bazilika harangját működés közben – ha pedig épp Erdő Péter misézik a templomban, a bazilika nagyobb harangja is megremegtetheti a tornyot. Ezután a Kincstáron keresztül folytattuk utunkat, ahol különböző liturgikus és kegytárgyakat, illetve régi egyházi öltözékeket tekinthettünk meg, köztük a boldoggá avatásra váró Mindszenty József hercegprímás papi ruháját. Kiállították ezen kívül az antik orgonát is, melyen elhangzott Liszt Ferenc Esztergomi miséje, amelyet a templom felszentelésére komponált.

mabeusz

A bazilika kupolájából csodás panoráma tárul elénk

Fotó: Turizmus.com

A következő programpont az esztergomi Keresztény Múzeum tárlatának megtekintése volt. A múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, mely szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A Keresztény Múzeum állandó kiállítása a Prímási Palota második emeletén tekinthető meg és hamarosan felújítják, hogy még szebb környezetben tekinthessük meg gazdag gyűjteményét. Hétfőn és kedden zárva tart, a többi napon azonban látogatható. Télen egy hosszabb szünetet tartanak január 1. és március 1. között, azonban csoportos látogatókat – előzetes bejelentkezéssel – a rendes nyitva tartási időn kívül is fogadnak.

mabeusz

A frissen nyílt Grand Hotel Esztergom enteriőrje igazán impozáns

Fotó: Turizmus.com

A nap a Grand Hotel Esztergomban folytatódott ebéddel, majd bejártuk a szállodát is. A Market Építő Zrt. egy korábban félbehagyott épületből alakította ki a 149 szobás, négy csillag superior kategóriájú szállodát Esztergomban, panorámával a bazilikára. A nyolcszintes szálloda, amelyhez egy háromszintes mélygarázs is tartozik, csodás berendezéssel és egy robottal várja látogatóit.

mabeusz

A hotelben egy robot várja a vendégeket, aki válaszol a kérdéseinkre

Fotó: Turizmus.com

Az első három emeleten standard szobák, a negyedik emeleten pedig a 26-60 négyzetméteres lakosztályok kaptak helyet, nemrég pedig megnyílt a wellnessrészleg is, ahol a bazilikára nyíló panorámát csodálva pezsgőfürdőzhetünk és szaunázhatunk. A szállodában több nagyméretű konferenciaterem és számos szekcióterem található, legalsó szintjén pedig egy egész játékterem, melyben a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

mabeusz

A Grand Hotel Esztergom wellnessrészlege a bazilikára néző panorámával várja a pihenni vágyókat

Fotó: Turizmus.com

Az út Szentendrén folytatódott, ahol megtekintettük a szerb ortodox múzeum kincseit, mely az egész egyházmegyéből összegyűjtötte a legfontosabb vallási emlékeket. Alapját a szentendrei püspöki kincstár képezte, majd olyan további jelentős műalkotásokkal gyarapodott, amelyek évszázadokon át az egyházmegye templomainak használatában álltak: ikonok, istentiszteleti tárgyak, liturgikus textíliák is megtalálhatóak a műtárgyak között. Egyelőre a múzeum és a két nyitva tartó ortodox templom külön látogatható, de a későbbiekben tervezik az összevont jegyek értékesítését is. Korábban a városban nyolc pravoszláv templom is volt, ezek közül mára a fele, négy maradt meg, a többi pedig más felekezetek gyülekezőhelyeként szolgál. A négyből kettő csak névadó szentjük napján nyit ki a szertartásokra, a másik kettőben azonban rendszeresen tartanak liturgiákat.

mabeusz

Szentendrén ma már csak két szerb ortodox templom áll nyitva rendszeresen, a többi csak névadó szentje ünnepnapján látogatható

Fotó: Turizmus.com

A szerb ortodox templomok megtekintése után a látogatás a világ legkisebb működő zsinagógájában folytatódott. A Szántó emlék- és imaház apró múzeuma a háború előtti szentendrei zsidóság életét mutatja be az utókornak, közte a tulajdonos családjának emlékeit is, de a háború alatt deportált zsidókról is megemlékezik. A zsidóság létszáma a huszadik században a szentendrei lakosság közel négy százaléka volt, 50-60 család. Ebből a II. világháború alatt 150 embert vittek el a haláltáborokba, melyből alig 20-an tértek vissza. A zsinagóga elsősorban hétvégén van nyitva, de csoportoknak előre egyeztetett időpontokban is bemutatják.

mabeusz

A Szántó emlék- és imaház a világ legkisebb felszentelt zsinagógája

Fotó: Turizmus.com

A szentendrei séta során ezen kívül megtekintettük a legfontosabb infrastruktúrákat, a hajókikötési, autóbusz parkolási lehetőségeket, a csoportok fogadására is alkalmas éttermeket, ezek nyitva tartását és ajánlatait, illetve a mosdólehetőségeket is.

A napot az Őri-Art Galleryben zártuk, ahol egy egészen egyedi művészeti élményben volt részünk. Őri Sándor sinológus, író és Konfuciusz-kutató saját maga mutatta be a galéria kincseit, melyeket a látogatók tableten vagy saját okostelefonukon keresztül tekinthetnek meg, az egyes műtárgyak számai alapján. A táblagépeken rövid leírást, képeket és néhány esetben videókat is találhatunk a képekről, szobrokról, amelyek meg is vásárolhatóak. A drágább tárgyak mellett apróbb, szuvenírként is hazavihető képeket is találunk a galériában, de a nagyobb műtárgyakat ki is szállítják külföldre.

A két év kihagyás utáni első MABEUSZ-túra közös fagyizással zárult, a későbbiekben több szakmai bejárást is terveznek még tagjaik számára.