Az eddigi legnagyobb fejlesztés indul Mátraverebély-Szentkúton

Forrás: turizmus.com

 2020. október 19. 16:28

A nemzeti kegyhely több mint 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől vallásturisztikai fejlesztésre.

A közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mátraverebély-Szentkút pályázatot nyert a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre. A projekt hátteréül a 2118/2017. (XII.28.) kormányhatározat szolgál Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésének előkészítéséről.

A 3,4 milliárd forint összegű támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg a kegyhelyet üzemeltető „Fons Sacer” belső egyházi jogi személy. A cél a szezonalitás csökkentése, a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása, a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A 2013 óta befejezett, és részben most is zajló rekonstrukciók a búcsújáróhely központi elemeit érintették: elkészült a kegytemplom és a rendház teljes felújítása, megújultak a szabadtéri létesítmények, átépült a zarándokház, újjáépültek a zarándokszállások, elkészült a fogadóépület és a buszforduló. Ennek köszönhetően Szentkút a hagyományos egyházi funkció ellátása mellett komplex turisztikai szolgáltatóvá is vált.

A fejlesztés megvalósulásával nemcsak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív és az ökoturizmus kedvelőire is. Az elmúlt években érezhetően többen keresik föl a régiót, a vendégéjszakák száma folyamatosan nő.

A fejlesztés megvalósulásával nemcsak a vallási motivációjú vendégekre számítanak

Fotó: Positive Adamsky

A mostani támogatásból családi apartmanok, beltéri játszószoba, a kegyhely teljes területének komplex tájépítészeti rekonstrukciója, kemping, multifunkcionális sportpálya, rossz idő esetére új fedett foglalkoztató létesül. Emellett játszótér, tűzrakó helyek, valamint padok és asztalok telepítése történik a kegyhely több pontján, a szabadtéri miséző hellyel szembeni domboldal amfiteátrum-jellegű kiépítésével és az eligazító táblák egységesítésével együtt.

A projekt része a Kálvária-kápolna felújítása és ott urnatemető kialakítása, a kegytemplom fűthetővé tétele, a parkolók szilárd burkolattal való ellátása, két darab büfékocsiból álló szabadtéri büfé, valamint kegytárgybolt létesítése búcsúk idejére, biztonsági kamerák telepítése, karbantartáshoz és üzemeltetéshez szükséges gépek és eszközök beszerzése.

A fejlesztésből történik a kegyhelyet ellátó napelempark megépítése, két szolgálati lakás felújítása, a szelektív hulladékgyűjtés megoldása a kegyhely egész területén, a marketingtevékenység fejlesztése, integrált marketingkommunikációs tevékenységek és kampányok megvalósítása, Mátraverebély-Szentkút, mint márkanév széles körű promóciója, valamint az együttműködések további fejlesztése a környező desztinációkkal.