Válságkezelő munkacsoportot alakított a Magyar Fesztivál Szövetség

Forrás: MTI

 2020. április 02. 19:03

A Magyar Fesztivál Szövetség, a magyarországi fesztiválok legnagyobb szakmai szervezete megalakította Covid-19 Fesztivál Válságkezelő Munkacsoportját.

A munkacsoport célkitűzései között van, hogy egységes szempontrendszer alapján folyamatos kutatást végezzen, pontos adatokat szolgáltasson a döntéshozóknak és igény szerint segítse a törvényi háttér megfogalmazását, segítse a fesztiválok kieső bevételei miatti munkaadói és munkavállalói károk felmérését – közölte a szövetség az MTI-vel.

Szorgalmazzák egy "fesztivál vis maior alap" létrehozását, amely az elmaradt és későbbi időpontra áttett fesztiválokat érintené, fix költségeiknek, elmaradt jegybevételeiknek százalékosan megállapított kormányzati átvállalásával. A munkacsoport ezek szempontjait dolgozná ki és részt venne az elosztásban.

A járvány miatt a hazai fesztiválok 15 százaléka már biztosan elmarad

Fotó: 123rf

Mint írják, a célok között van továbbá, hogy a munkacsoport informálódjon, egyeztessen a jelenlegi kormányzati pénzügyi források helyzetéről. A munkacsoport célja emellett, hogy segítse a fesztiválszakma belső kommunikációját és a közönség tájékoztatását.

Kiemelik, fontos az ágazat életben tartása, a közös marketingkommunikáció, valamint újabb technikák használata (például online streaming).

"A fesztivált létrehozók és vezetők kreativitása a biztosíték arra, hogy a – valószínűleg elkerülhetetlen rendezvényveszteségek, kényszerű átpozicionálások és kormányzati támogatások mellett – az ország jövendő fesztiválélete semmivel sem lesz kevésbé izgalmas, mint az elmúlt évtizedeké" – áll a közleményben.

 

80 milliárdos GDP-hozzájárulás a fesztiváloktól

Az MFSZ-nek 980 fesztiválról van tágabb körű mintája, ezek közül 480 rendezvényről rendelkezik részletes információval. A szövetség jelenlegi tagságát 225 szervezet által képviselt mintegy 300 fesztivál alkotja.

A fesztiválok együttes költségvetése 36 milliárd forint, csaknem 80 milliárd forinttal gazdagítják a nemzeti jövedelmet, továbbá 37 ezer embernek biztosítanak munkát.

A világjárvány miatt a fesztiválok 15 százaléka már biztosan elmarad, a szervezők 20 százaléka gondolkodik más időpontban való megrendezésen, és 65 százalékuk még nem döntött. A fesztiválévad részleges vagy teljes "bedőlése" a közreműködők, szervezők, vállalkozók és alvállalkozók egzisztenciális ellehetetlenülését vonja maga után – írják.

Kapcsolódó cikkek