Válságmenedzselés az osztrák turisztikai szolgáltatóknál

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. április 05. 18:14

Drámai ütemben sújtja Ausztriában is a turisztikai iparágat a járványügyi intézkedések hatása. Az már látszik, hogy az intézkedések epidemiológiai szempontból hatnak. Az azonban még nagy kérdőjel, hogy mikor indulhat újra az élet, s mi lesz az idei szezonnal.

Ausztriában a két héttel ezelőtti napi 30 százalék feletti mértékről mostanra 2 százalék körülire szelídült az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya, az összes koronavírusos betegszámhoz viszonyítva.

A gazdasági élet fokozatos beindítását azonban egyre többen kérik, követelik. A munkaadókat tömörítő osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke, Harald Mahrer vasárnapi nyilatkozatában egy ütemtervet szorgalmaz, amelyből kiolvasható lenne, hogy első körben miként és mikor indulhat be a kiskereskedelem.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban azt osztrák kancellár ígéretet tett arra, hogy a napokban áttekintik a számokat, és annak függvényében döntés születhet arról, mikor oldják fel az üzleteket érintő korlátozásokat. Az azonban biztos, ha lesz ilyen döntés, az nagyon óvatos és fokozatos lesz, s itt mindkét szó hangsúlyos. A kormányfő felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy húsvétkor ne tartsanak családi összejöveteleket. Annak érdekében, hogy a lakosságot otthon tartsák, április végéig betiltották mind a kereskedelmi, mind pedig a magánszálláshelyek turisztikai célú hasznosítását. A magánszálláshelyek esetén nehéz a kontroll, vannak is visszaélések, számolt be az osztrák állami televízió.

Bécs egyik legnagyobb attrakciója, a Schönbrunni-kastély parkja is csendesebb

Fotó: 123rf.com

Miközben a második világháború óta nem látott mértékben nő a munkanélküliek száma Ausztriában, megjelentek az első számítások arról, hogy milyen forgatókönyvekkel számolhat az osztrák turisztikai ágazat. Márciusban pár hét leforgása alatt 50 százalékot meghaladó mértékben nőtt a munkanélküliként regisztráltak száma, amely jelenleg 563 ezer fő, 194 ezerrel több, mint a tavalyi bázis. A legtöbben, mintegy 61 ezer fő a vendéglátás területén dolgozott korábban.

 

Először a belföldi turizmus áll helyre

A bécsi székhelyű WIFO intézet Bécs város idei turisztikai forgalmára vonatkozóan egy 6 szcenárióból álló forgatókönyvet vázol, illetve ezt magalapozó számítást végzett el. Ezek alapján az idei évben a bécsi turizmusiparban minimum 35-39 százalék közötti forgalom-visszaeséssel számolnak a COVID-19 járványügyi intézkedések hatására.

A WKO turisztikai szakosztályának elnöke szerint legalább 4-5 évbe is telhet, míg az osztrák szállodák az újrakezdést követően ismét olyan fordulatszámon és üzleti eredménnyel működhetnek, mint a koronakrízis előtt időszakban.

Az MPR Hotels a nemzetközi szállodaipari elemzőcég friss ausztriai tanulmánya szerint idén 50 millió vendégéjszakát is veszít az osztrák szállodaipar a koronavírus-járvány következtében. A vendégéjszakák száma 150 millióról 100 millióra zuhan vissza, a bécsi szállodák éves kihasználtsága 45-55 százalék körül alakulhat majd. Prognózisuk szerint legelőször a belföldi szabadidős turizmus áll helyre, legkésőbb az üzleti turizmus talál majd magára.

Tirolban 4 milliárd eurós kieséssel számolnak

Fotó: 123rf.com

A patinás bécsi Sacher szálloda ügyvezetőjével, Matthias Winklerrel készített átfogó interjút a Leadersnet.at. Az ügyvezető ebben elmondta, április-májusra nincsenek foglalásaik, júniustól veszik fel őket. Mivel vendégeik 90 százaléka nemzetközi, ezért a 2001. szeptember 11. utáni, illetve a 2008-as gazdasági válság tapasztalatai alapján így látják, 2-3 évre lesz szükségük, hogy forgalmuk visszaálljon a krízis előtti szintre.

A tiroli Ennemoser Consulting 4 milliárd eurós bevételkieséssel és mínusz 15 millió vendégéjszakával számol a síturizmus fellegvárának számító Tirol tartományban az idei turisztikai szezonban a tavalyi bázishoz képest.

Mindeközben a munkaügyi kamara (AK) aggasztónak tartja, hogy a szállodák, éttermek a válság hatására önhatalmúlag kényszerítik ki a szerződések felmondását a munkavállalókkal, s egyik napról a másikra utcára teszik őket.

A karantén miatt nem lehet elhagyni a tartományt, így sokan, köztük magyarok is, nagy számban maradnak ellátatlanul és jövedelem nélkül. E helyzet is jellemzi, hogy mennyre összetett és komoly problémáról van szó, s egyik napról a másik milyen kilátástalan helyzet állt elő a modern kor legnagyobb válsága kapcsán.

A fentiek olvasatában minden relativizálódik. Míg pár hónappal korábban az overtourism és a vendégforgalom terelésének különböző eljárásai jellemezték a szakmai közbeszédet, mára egyértelműen a válságmenedzsmenté a főszerep Ausztria turisztikai szolgáltatói között.

Naprakész koronavírus-hírek Ausztriából ITT.