Változatos látnivalókat és programokat kínálnak az amerikai nemzeti parkok

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. március 11. 10:56

Az Egyesült Államok nagykövetsége és a Discover America Committee Hungary online szemináriumot rendezett az USA nemzeti parkjairól.

A hazai utazási irodák képviselőit Donald A. Leadbetter, az USA Nemzeti Park Szolgálatának a nemzetközi utazási szakmával való kapcsolattartásért felelős turisztikai programmenedzsere, valamint Paul Labovitz, az indianai Dunes National Park képviselője tájékoztatta a legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Elöljáróban Leadbetter hangsúlyozta. hogy bár a turisztika szakma képviselői általában jól ismerik a leghíresebb amerikai nemzeti parkokat, például a Grand Canyont, a Yellowstone vagy a Yosemite-ot, ugyanakkor lehet, hogy nem tudják, hogy nemzeti parki kezelésbe tartozik például a New York-i Szabadságszobor, ahogy más történelmi emlékhelyek is. Összesen 423 egységet számlál az amerikai nemzetipark-hálózat, ez összesen 85 millió hold (1 hold 0,4 hektár) területet fed le, így tulajdonképpen az ország bármelyik részén útba lehet ejteni egy nemzeti parkot. Elhangzott, hogy számos aktív turisztikai lehetőséget kínálnak a nemzeti parkok a hegymászástól a túrázáson át a vadvízi evezésig. Vannak egészen eldugott parkok, de olyanok is, amelyek New Yorkból, Chicagóból vagy Los Angelesből könnyen elérhetők autóval.

Grand Teton Nemzeti Park, Wyoming

Fotó: 123rf.com

New York City és Manhattan környékén például 678 nemzeti parki terület található, így a városlátogatás könnydén kombinálható a természet élvezetével.

108 nemzeti park belépőjeggyel látogatható, a bejáratnál kell fizetni járművenként 20-35 dollárt általában, és ez egy hétre érvényes. 80 dollárért éves bérlet is váltható, amely a tulajdonosának és a vele együtt utazóknak ingyenes belépést biztosít az összes parkba és más nemzeti erdőkbe. Ha valaki tehát három nagyobb parkot is fel akar keresni, akkor érdemes a bérletet választani, amely szintén bármilyen parkba való belépéskor megvásárolható.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a parkokban található szálláshelyek iránt nagy az érdeklődés, ezért időben le kell foglalni őket, vannak helyi utazási irodák, amelyek tudnak ebben segíteni.

Aki vezetett túrára akar menni, akár vadvízi evezésről, akár túrázásról legyen szó, az is előre foglalja le a szolgáltatást a www.nps.gov oldalon. Az egyes parkok közösségi médiaoldalait is érdemes követni, mert ott lehet tudni az aktuális programokról, eseményekről is. Van egy telefonos applikáció, amely a turistákat segíti, ahol minden hasznos információ megtalálható.

A gyerekeket speciális programokkal várják, ezek közül az egyik a Junior Ranger program. Vannak éjszakai vezetett túrák, például csillagles, de sokat tudnak mesélni a képzett rangerek az őslakosok kultúrájáról is.

Felhívták a figyelmet, hogy a nyári időszakban napközben vannak nagyon zsúfolt parkok is, mivel a koronavírus-járvány miatt sokan szoktak rá a természetjárásra Amerika-szerte. A 423 park közül 25 fogadta az összes látogató felét. Ezzel szemben a Chicagótól pár órás autózással elérhető indianai Dunes National Parkban garantáltan a csendet és nyugalmat élvezhetik a turisták - hangsúlyozta a park képviselője. Indiana Dunes ökológialiag nagyon változatos: a vasgyárak árnyékában a Michigan-tó partján 24 kilométer hosszú homokos parton sétálgathatunk – tudtuk meg.

A turistabuszok belépése egyes parkokban külön engedélyhez kötött, máshol a helyszínen is lehet fizetni a behajtásért.

A parkok többségében kapnak a látogatók térképet vagy a kapunál vagy a látogatóközpontokban. Több száz parkban lehet kempingezni, van, ahol hivatalosan kijelölt helyen lehet csak, de van, ahol ezt szabadabban lehet tenni, de mindenképpen ehhez is engedély szükséges – hallhattuk végezetül.

További információ: visitnps.gov és recreation.gov.