Változó beutazási szabályok Kubában

Forrás: turizmus.com

 2021. január 04. 11:55

Január 10-étől a Kubába utazóknak rendelkezniük kell a kibocsátó ország illetékes hatósága által kiállított – és az érkezésnél 72 óránál nem régebbi – negatív koronavírus teszttel (PCR-RT) – olvasható a kubai nagykövetség honlapján.

A tesztről kétnyelvű – a tesztelést végző ország nyelvén, illetve angolul –kiállított igazolást kell bemutatni az érkezéskor – írja az eturbonews.

Az új rendelkezés nem hatálytalanítja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket, melyek értelmében az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren pedig PCR-tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót – olvasható a konzuli szolgálat honlapján.

Az idei évtől Kuba is előírja a turisták számára az előzetes negatív koronavírus-teszteredményt

Fotó: 123rf

Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat (az érvényben lévő egészségügyi előírásokat természetesen be kell tartania).

Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó (helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney).

Akár az első, akár a második teszt eredménye pozitív, az érintettet kötelezően kórházba szállítják (függetlenül attól, hogy van-e tünete).

A konzuli szolgálat azt javasolja ugyanakkor, hogy a világjárványra tekintettel csak halaszthatatlan esetben tervezzen mindenki utazást.

Kuba egyébként 2020. november 12-én az ország kedvező járványügyi adataira és az akkor kezdődő turisztikai főszezonra tekintettel megnyitotta a határait (tengeri és légi kikötőit) a külföldről érkezők előtt.

November 15. óta a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez – fogad kereskedelmi járatokat.