Eredeti festmények nélküli kiállításon merülhetünk el Van Gogh művészetében Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2024. február 02. 13:36

Magyarországra érkezett a világ egyik legnépszerűbb multimédiás művészeti élménye, a Van Gogh – The Immersive Experience. A produkció a budapesti BOK csarnokban nyílik meg február 2-án, és előreláthatóan szeptember 1-ig várja a látogatókat.

Ezer négyzetméternyi kivetítőn elevenedik meg Vincent van Gogh (1853-1890), a posztimpresszionizmus legnagyobb alakjának művészete február 2-tól a BOK csarnokban. A minden érzékszervre ható, 21. századi tech-kulturális élmény a festőzseni legismertebb, leglátványosabb műveinek vizuális megjelenítésével nyűgözi le a közönséget. A látogatók a kiállításon nemcsak a műveket ismerhetik meg egy soha nem látott formában, hanem bepillantást nyerhetnek az alkotó életébe is.

Látványos, multimédiás Van Gogh-kiállítás nyílt a BOK csarnokban

Fotó: Van Gogh – The Immersive Experience

 

A Van Gogh – The Immersive Experience nem egy hagyományos értelemben vett kiállítás. Nincsenek eredeti festmények a falakon, azonban a több teremből álló, kétezer négyzetméteres, hatalmas audiovizuális kiállítótér egyedülálló, innovatív lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók elmerülhessenek a holland mester semmihez sem fogható világában.

A tárlat azok számára is izgalmas időtöltést nyújt, akik nem tartoznak a klasszikus képzőművészeti kiállítások törzsközönségéhez, ugyanakkor felejthetetlen élményt ígér a vérbeli Van Gogh-rajongóknak is.

A produkcióban megelevenednek a festő napraforgómezői, csillagos égboltjai, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul. A látogatókat várja egy speciális VR-szoba, valamint a stúdió is, ahol a kiállítás megtekintése után bárki belebújhat Van Gogh bőrébe és elkészítheti saját alkotását, amelyet akár a falra is kivetíthet.

Speciális VR-szoba is várja a látogatókat a kiállításon

Fotó: Van Gogh – The Immersive Experience

 

„Kilépünk a hagyományos keretek közül, és forradalmi módon jelenítjük meg Van Gogh világát. A holland festőművész legismertebb alkotásait technológiai eszközök segítségével keltjük életre, ezáltal a látogatók egy minden ízében 21. századi multimédiás élményben részesülhetnek. Ismerjük és értjük a mai generáció preferenciáit, tudjuk, hogy a felgyorsult világ új szokásokat alakított ki a kultúrafogyasztás területén is. Bízunk abban, hogy a Van Gogh – The Immersive Experience a fiatalokat is közelebb hozza a művészethez" – mondta el Dudi Bercovici, a Hadran Events ügyvezetője és a kiállítás szervezője.

Megelevenednek a holland festőművész legismertebb alkotásai

Fotó: Van Gogh – The Immersive Experience

 

A kiállítás nemzetközi sikerét jól mutatja, hogy Londonban az eredetileg eltervezett három hónapos nyitvatartás helyett immáron két éve fogadja folyamatosan a látogatókat a produkció. Az Egyesült Államokban, Atlantában pedig tavaly nyár óta 600 ezren váltottak jegyet a látványosságra, amely így történelme során már több mint 20 millió látogatót vonzott.

A BOK csarnokban a Van Gogh – The Immersive Experience február 2-tól előreláthatóan szeptember 1-ig várja a látogatókat. További tudnivalók és jegyek a kiállítás honlapján érhetőek el.