Vándorló szobrokról nyílik kiállítás Pozsonyban

Forrás: turizmus.com

 2022. március 14. 18:28

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás legújabb kiállítása a pozsonyi műalkotások mindeddig kevéssé ismert sorsát mutatja be.

A „Tour de Pressburg – vándorló pozsonyi szobrok” a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás legújabb kültéri (pop-up) kiállítása, amely a szobrok pozsonyi „vándorlását”, nemegyszer hányatott sorsát mutatja be.

A szobrok áthelyezésének egy városban többféle oka lehet: az urbanisztikai koncepció megváltozása, hatalomváltás és politikai fordulat, de akár egy komolyabb polgári kezdeményezés is.  Az utcák, terek nevének időnkénti változására a város lakói nem kapják fel a fejüket – és gyakran továbbra is a régi, berögzült nevet használják. De mi a helyzet akkor, ha egy műalkotás eltávolítása gyökeresen megváltoztatja annak a köztérnek a jellegét, légkörét, szimbolikáját vagy jelentőségét, amelyhez elválaszthatatlanul kapcsolódik?

A pozsonyi szobrok útját követve jól látható a hatalmi struktúrák hatása, ami számos kérdést felvet. Például, hogy milyen hatással van a politikai hatalom egy műalkotás értékére, mi a különbség egy szobor ledöntése, eltávolítása és lecserélése között, és mi lesz az ilyen alkotások sorsa?  És milyen szerepet játszik mindebben a műemlékvédelem és a szakmai közönség?

Pozsony egyik híres szobra, amely a város első postaládájának állít emléket

Fotó: 123rf.com

A kiállítás a város egyéb „nyughatatlan” műalkotásainak sorsát is feltárja. Például az anyaggyűjtés során a szerzők rábukkantak Justi Henrik hegyi parki (Horský park) emlékműve elpusztult emléktáblájának szövegére. A kiállítás látogatói számos történelmi érdekességgel és eddig ismeretlen vagy kevéssé ismert mozzanattal találkozhatnak a szlovák főváros történetéből.

A megnyitóra 2022. március 16-án, szerdán 17 órakor kerül sor az Eugen Suchoň téren, a pozsonyi Redut előtt. A kiállítást a nagyközönség 2022. március végéig ingyenesen megtekintheti.