Vándortábor extra: új programsorozat várja az iskolásokat

Forrás: turizmus.com

 2023. március 03. 12:47

Az Aktív Osztálykirándulás Program a vándortáboros útvonalakon, a meglévő eszközökkel, iskolai osztálykirándulások formájában kínál arra lehetőséget, hogy a diákok a tavaszi és az őszi időszakot is a szabadban, aktívan tölthessék el.

2017-ben indult el a Vándortábor Program, melyben a diákok gyalog, kerékpárral, vízen vagy zarándokolva fedezhetik fel az aktív kikapcsolódást örömét és hazánkat. A nyári táborokban eddig összesen több mint 50 ezer diák és 3 ezer pedagógus vehetett részt, azonban mostantól a tavaszi és az őszi időszakban is lesz arra lehetőség, hogy a tanulók szabadidejüket a természetben, mozgalmasan tölthessék el.

A bringás osztálykirándulások kiépített kerékpárutakon haladnak majd

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

 

A lehetőséget az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság által életre hívott Aktív Osztálykirándulás Program nyújtja majd, bejáratott útvonalakon, a meglévő vándortáboros eszközökkel (kerékpárok, kenuk). A háromnapos, kétéjszakás osztálykirándulásokat a MAKETUSZ (7 túraútvonalon) és az MKKSZ (9 helyszínen) szervezi.

A kerékpárosok a Festeticsek földjét, a Velencei-tavat, a palócok földjét és az Alpokalja-Fertő-tájat vehetik célba, valamint a Vértes, a Cserehát és a Zemplén szépségeit térképezhetik fel. A vízre szállók az Alsó-Dunán, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, Esztergomban, a Rábán, a Felső-Rába völgyében és a Hortobágyon kalandozhatnak, emellett két további Tisza-tavi kiránduláson ismerkedhetnek meg a tó természeti kincseivel és épített környezetével.

Az osztálykirándulások tudatosan „zöld" programok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a résztvevőknek ebben az időszakban minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A bringás osztálykirándulások kiépített kerékpárutakon haladnak majd, vagy ahol erre nincs lehetőség, ott kifejezetten alacsony forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken lehet tekerni – tájékoztatta lapunkat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Március 3-án, pénteken, 16 órától ismét megnyílnak a még szabad helyek az érdeklődők számára. A kedvezményes, 43 ezer forintos részvételi díjba az étkezés, a szállás és a programok költségei is beletartoznak. Azok a tanárok pedig, akik vándortábor-vezetői képesítéssel szerveznek Vándortábort, idén már 120 ezer forintos javadalmazásban részesülnek. A vándortábor programhoz kapcsolódó 30 kreditpontot érő akkreditált pedagógus továbbképzésekre is lehet még jelentkezni az erdei, a vízi, a zarándok és a bringás vándortáborokat szervezők honlapjain.

Kapcsolódó cikkek