Vár a kisrégió

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2015. július 29. 16:06

Számtalan élmény megélésének lehetőségét tartogatja a gyalogos és kerékpáros túrázóknak, valamint a családdal érkezőknek a Gemara-Somló Turisztikai kisrégió.

A Gerence–Marcal–Rába (Gemara) és Somló környéki kistérség települései példamutató összefogással aktívturisztikai kisrégiót hoztak létre. A Leader térségek közötti együttműködés keretében megvalósult projektet július 24-én ünnepélyes keretek közt adták át Vaszaron. A hivatalos projektátadó ünnepség előtt, július 22-23-án kétnapos tanulmányútra invitálták a szaksajtó képviselőit az útvonalak gyalogos és kerékpáros bejárására és a szolgáltatások bemutatására.

 

A táj magáért beszél

A kisrégió észak-nyugati részén, a Marcal menti települések impozáns templomtornyai messziről mutatják a falvak helyét a sík tájon, melyet gyönyörű napraforgóföldek, erdőségek tarkítanak, s a  tájra a 431 méter magas Somló hegy teszi fel a koronát. A hegy valóságos paradicsoma a gyalogos túrázóknak, akik mintegy 30 kilométernyi túraútvonalat járhatnak be csodás természeti környezetben. A Somló tetején lévő Szent István-kilátóból tiszta időben ellátni a balatoni tanúhegyekig, sőt a tó vize is megcsillan néhol a látóhatáron.

 

A Somló – bár a legkisebb, de – az egyik legjelentősebb borvidékünk, hegylábain húzódó szőlőtáblák között kisebb és nagyobb pincék, fogadók várják kóstolóra a látogatót. A vidék kihagyhatatlan látványossága a Noszloptól északra található Kupi-erdő, melynek tömbje a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. Nincs messze ide a Rába folyó menti települések sora sem, ahol szintén megtaláljuk a nyugalmas, csendes táj megérintő szépségét, a kisrégió vadonatúj turisztikai térképeinek útvonalait követve.

 

Kulturális emlékek közt

A vidék kulturális kincsekben is bővelkedik, a 12. századból származó Somló hegyi várrom hazánk egyik legimpozánsabb vára volt, a közeljövőben felújítása várható.

 

Doba egyik éke, az 1839-ben klasszicista stílusban – részben a Somló hegyi vár köveiből – épült Erdődy-kastély, az épületet és a kastélykertet is Charles Moreau tervezte, parkja természetvédelmi területen fekszik, számos ritka fafaj otthona. Marcalgergelyi a közeli Celldömölkre vezető évszázados zarándokutak, ma is élőhagyományokkal rendelkező állomáshelye. Itt halad el a Mária Út és a Gyöngyök Útja. Magyargencs hadtörténeti gyűjteményével, Marcaltő többek közt az 1848-49-es forradalom egyetlen Veszprém megyei ütközetével, az Ihászi csata emlékével, Várkesző történelmi várrommal, Nyárád egyedülálló vadászati kiállítással, Noszlop különleges helytörténeti gyűjteménnyel büszkélkedhet, de a látnivalók sora korántsem ér itt véget.

 

Térképek, túraútvonalak

Gemara-Somló Turisztikai kisrégióba érkező kerékpárosok és gyalogos túrázók könnyű helyzetben vannak, mert a projektben megvalósult kiváló térképek, valamint tájékoztató táblák segítik őket testreszabott útvonalak kiválasztásában, legyenek azok néhány órás vagy néhány napos túrák.

A kerékpárosok dobai kiindulással például több lehetőségből válogathatnak. Belevághatnak a Marcalgergelyi–Külsővat–Adorjánháza nagykörbe, vagy vállalkozhatnak az Oroszi–Noszlop–Nagyalásony–Dabrony–Doba kisebb körre. Rövid távú programnak körbe lehet kerekezni a Somlót, de akár hegymeneti fokozatban is megközelíthető bringával a vár.

 

A gyalogos túrázók új útvonalat vehetnek birtokba a környéken: az úgynevezett Rába-menti turistautat. Ez Kemenesszentpétertől, Maloksokig 13 kilométeres hosszban vezet a Rába jobb parti árvízvédelmi töltésén. De becsatlakozhatnak például az újonnan kialakított Gemara-Somló Piros Vándorút nevű jelzett útvonalba, vagy akár környék zarándokútjaiba, a Mária Úthoz vagy a Gyöngyök Útjához.

 

Szolgáltatók és helyi termékek

Élményeink persze úgy teljesek, ha megismerkedhetünk a helyi gasztronómiával és a nap végén puha párnára hajthatjuk fejünket. Az aktívturisztikai kisrégióhoz csatlakozott számos szolgáltató nem okoz csalódást e téren sem.

A Marcalgergelyi Joó-Tó partján erdélyi stílusú rönkház 9 főt, a horgásztótól mintegy 3 perc sétára található a négy napraforgó minősítésű szálláshely, a Joó-tó Vendégház, 12 főt tud fogadni, kiváló szaunaházzal. A három kis tó ideális horgászhely, egyikben strandolási lehetőség is adódik, ezenkívül büfé, melegkonyha, játszótér, közösségi tér, kerékpártároló és kerékpárkölcsönző áll rendelkezésére.

 

Nyárád Község Pápától 10 km-re, a Bitva-patak és a Mária zarándokút mentén fekszik, s annak, aki a pihenés lustább változatát választja, annak az IKSZT épületében található vadászati múzeum nyújt élményt öt földrész vadjainak trófeáival, preparátumaival, de található itt falumúzeum, állatsimogató, s kerékpáros szolgáltatópont is. Népszerűek a falu rendezvényei: a falunap, a Nemzetközi vadfőző verseny, a búcsú, és a már hagyományos Krumpli Fesztivál.

A noszlopi Lucullus Fogadóban a hagyományos és a tájjellegű ételeken kívül halat és vadat is kóstolhatunk, és akár haza is vihetjük a híres noszlopi finomságokat (savanyúságokat, különleges befőtteket, lekvárokat), fogadójukban pedig két apartman és négy kétágyas szoba, összesen 15 fekhellyel, teljes komforttal várja a vendéget.

A festői Somló hegyre látogatót a Makovecz Imre által tervezett Turul Pince és Vendégház – Várkapitány Pincészet fogadja. A hegy vulkanikus talajára jellemző karakterekkel felruházott boraik – köztük a híres somlói juhfark – energiával töltik fel a vendéget.

Fotók: Vajk Brigitta