Várak, termálvizek és természet: bemutatkozott a Zsolnai régió

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. december 03. 21:34

Hegycsúcsokon álló váraival, sebes folyóival, természeti kincseivel és egyre bővülő turisztikai kínálatával a Zsolnai régió mára Szlovákia második legtöbbet látogatott térsége lett.

A Csehországgal és Lengyelországgal határos, folyókkal szabdalt, hegyekkel övezett észak-szlovák térséget a magyarok is évről évre jobban kedvelik: honfitársaink idén 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a régióban, mint a tavalyi évben – mondta Marta Zimanová, a Zsolnai turisztikai régió marketingmenedzsere a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Budapesti Szlovák Intézet közös rendezvényén.Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy a Zsolnai régióban található, és az ország összes turistaösvényének és kerékpárútjának negyede is ezen a vidéken kanyarog. A kiváló természeti adottságok, túrázási lehetőségek, a minőségi szolgáltatások, a számos síközpont, élményfürdő, gyógyfürdő és kulturális látnivaló évente több mint 800 ezer vendéget vonz. Zsolna a második leglátogatottabb régió, a vendégéjszakák számát tekintve pedig hosszú ideje listavezető Szlovákiában.

Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője

Fotó: turizmus.com

A középkori várak és kastélyok kedvelőit olyan látnivalók várják, mint az Árva folyó melletti sziklabércen magasodó Árva vára (a Thurzók reneszánsz sasfészke), a Vág fölötti sziklaormon álló Sztrecsény vára, a Zsolnalitvai vár, vagy Zsolna város látványossága, Budatín vára.

A tájegység népi építészeti emlékekben is gazdag, több szabadtéri néprajzi múzeum is bepillantást enged a vidék egykori paraszti lakosságának életébe. A Nagy-Fátrában fekvő kis falu, Vlkolínec pedig szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, ezért az UNESCO kulturális világörökségi listájára is felkerült.Ma már turisztikai attrakció, de a helyi tutajosok ősi mesterségét idézi a tutajozás a térség sebes vizein, a Vágon és mellékfolyóján, az Árván (Orava). A pörgősebb aktivitások kedvelői a vadvízi evezésre alkalmas folyószakaszok, mountain bike terepek, via ferrata útvonalak, kerékpárutak, télen pedig a síterepek gazdag kínálatából válogathatnak.

Az autentikus népzenéről a Janostin család gondoskodott

Fotó: turizmus.com

Maroš Badáň, a Zsolnai régió Árva területi egységének turisztikai marketingmenedzsere elmondta, hogy az attrakciófejlesztésekkel – például a kerékpáros útvonalak építésével – arra törekszenek, hogy az egyes térségeket összekapcsolják egymással. Árva legszebb része a Nyugati-Tátra és annak árvai része, amit Roháčeként ismerünk.

A monumentális Roháčei-völgyet hegyek koszorúja veszi körül, ez a vidék a Magas-Tátra Nemzeti Park része. A szlovák–lengyel határ mellett fekvő Oravice pedig jelentős gyógyhatással bíró termálvizéről és gyönyörű fekvéséről híres. Maroš Badáň Árva látnivalóinak sorából kiemelte a szép számmal fennmaradt szakrális épületek sorát is – ezek egyike az UNESCO világörökség részeként jegyzett 15. századi gótikus fatemplom Turdosson.

 

Mesélő kövek

A Szlovák Turisztikai Képviselet ez évi utolsó rendezvényén Pusztay Sándor most megjelent „Beszélő kövek, 77 vár- és várkastély Szlovákiában” című, illetve a Barna Béla–Pusztay Sándor szerzőpáros „A Kis- és a Nagy-Fátra – Zsolna, Árva, Turóc és Liptó vidékén” című kötetei is bemutatkoztak. Mindkét könyv a Kornétás Kiadó gondozásában jelent meg.

Szále László (b) és Pusztay Sándor (j)

Fotó: turizmus.com