150 forint lesz a belépő a fővárosi fürdőkbe, várakozáson felüli volt a nyári forgalom

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 17:50

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ünnepi programokkal készül Budapest 150. évfordulójára: októberben új tematikával nyit a Lumina Park a Palatinus strandon, november 17-én pedig a társaság szülinapi ajándékaként mindössze 150 forintért lehet fürdőzni a fővárosban.

Bár az idei nyár hűvös, csapadékos idővel indult, így a strandok látogatottsága júniusban jóval alacsonyabb volt a szokásosnál, a július közepén berobbant és augusztus végéig elhúzódó kánikulának köszönhetően a budapesti fürdők nyári forgalma várakozáson felül alakult – kezdte a Turizmus Világnapján az idei szezon értékelését Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGyH Zrt.) vezérigazgatója a Széchenyi fürdő Pálmaházában tartott sajtótájékoztatón.

Borosné Szűts Ildikó és Faix Csaba

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A nyár második felében hétvégi napokon a Palatinuson már 6-7 ezren strandoltak, és a fürdőzők száma hétköznapokon is túllépte a négyezret. Hasonló volt a helyzet a többi fővárosi strandon is – Csillaghegyen, Rómain, Pünkösdfürdőn, a Paskálon és Pesterzsébeten.

Összességében a nyár három hónapját tekintve a társaság fürdőinek és strandjainak vendégforgalma meghaladta az 1,2 millió főt, ez nagyságrendileg megegyezik a 2022. évi látogatószámmal.

A 2023. június–augusztusi hónapok bevétele meghaladta a 6,6 milliárd forintot, ez 125 százalékos növekedés 2022. év azonos időszakához viszonyítva, illetve 116 százalék az előzetes tervekhez képest. Az infláció várt kedvezőtlen hatása és az időjárás hektikus alakulása mellett végül ez a nyár is sikeresen zárult, és a társaság komoly tartalékkal indul neki az őszi-téli szezonnak – mondta a vezérigazgató.

 

2023 a visszatérés éve

Szakértők 2023-ra a gazdasági nehézségek mellett is a turizmus további fellendülését jelezték, ennek megfelelően a BGyH Zrt. a tavalyihoz hasonló, illetve még jobb évre készült. A társaság első nyolc hónapra vonatkozó adatait tekintve ez be is igazolódott: augusztus végéig mintegy 2,66 millió vendég kereste fel a fővárosi fürdőket. A vendégszám 6,4 százalékos növekedést mutat a tavalyi bázisév ugyanezen időszakához viszonyítva, az árbevétel pedig 15,4 milliárd forint volt, ami 16 százalékkal meghaladja a tervezettet.

Élménydobolás a Széchenyi Fürdőben a Turizmus Világnapján

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Budapest történelmi fürdőit továbbra is döntően külföldiek látogatják, a külföldi és magyar vendégek aránya átlagosan 80–20 százalék. A nemzetközi megoszlás a korábbi időszakokhoz képest nem változott jelentősen, a legtöbb vendég Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból érkezik. Szűts Ildikó hozzátette: nem feltétlenül arra törekszenek, hogy még több vendég legyen a fürdőkben, hiszen némelyik egységük sokszor így is teljes kapacitáson üzemel, inkább azt szeretnék elérni, hogy egy-egy vendég minél több szolgáltatást vegyen igénybe.

Az infláció megdobta a bérletesek számát

Az adatokból az is kiderül, hogy a fővárosi fürdők, uszodák és strandok változatlanul népszerűek a hazai vendégek körében. Elhangzott, hogy a bérletrendszer átalakulásának is köszönhetően jelenleg az összes bérletes vendég száma meghaladja a 2400-at. A vezérigazgató részint az infláció hatásával indokolta, hogy idén augusztus végéig mintegy 13 ezren váltották ki a Zsigmondy Klubkártyát, így összességében már több mint 21 ezer hazai fürdőző használja ezt a kedvezményes lehetőséget a történelmi fürdőkben.

Borosné Szűts Ildikó kitért arra is, hogy a társaság jó eredményéhez hozzájárult a differenciált árazás: a történelmi fürdők belépőit az európai történelmi fürdők árszintjéhez igazították. Ez az összeg ma kb. 27 euró, ami 30 százalékos áremelkedést jelent a tavalyi év áraihoz képest. Ezzel szemben a főként belföldiek által látogatott fürdőknél csak 12-15 százalékkal drágultak a belépők.

 

Ismét megnyílik a fénypark a Palatinuson

A fővárosi fürdőtársaság az év hátralévő részében több programmal, attrakcióval készül Budapest 150. évfordulójára. Tavaly debütált a margitszigeti Lumina Park, amely rövid idő alatt a főváros látványossága lett, és több mint 200 ezer látogatót vonzott. Az attrakció ősszel ünnepi tematikával tér vissza a Palatinus strandra: a fényekből formált figurák Budapest 150. évfordulója tiszteletére a főváros történetének egy-egy jellemző szakaszát idézik meg a római kortól egészen a jövő Budapestjének víziójáig. Az időutazás 1-1,5 órás sétával járható be a Palatinuson. A Lumina Park Palatinus 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig.

Az első budapesti fénypark sikerén felbuzdulva idén megnyitják a Lumina Christmas Parkot is a Római fürdő hét hektáros parkjában. A vendégek nagyjából egy kilométeres sétát tehetnek majd a november 15-től 2024. január 15-ig látogatható Christmas Village-ban, ahová a Mikulás is minden nap ellátogat.

 

Meglepetésajándék a budapestieknek

A sajtótájékoztató meglepetéseként Szűts Ildikó bejelentette, hogy Budapest 150. évfordulója tiszteletére különleges ajándékkal köszöntik a fővárosiakat: november 17-én a budapesti lakcímkártyával rendelkezők mindössze 150 forintért fürdőzhetnek a társaság összes egységében. A kilenc fürdőben összesen 12 ezer budapesti lakosnak lesz lehetősége a közös ünneplésre.

A névre szóló belépők 2023. november 4-től vehetők meg kizárólag online módon. A történelmi fürdőkbe egyszerre kettő, a többi fürdőbe négy jegyet lehet váltani. A fürdőkbe november 17-én az online megváltott jegyekkel lehet belépni, a jegyek kizárólag aznap, Budapest születésnapján érvényesek.

A születésnapon a bérletek és a Zsigmondy Klubkártya nem használhatók, és aznap a külföldi vendégek sem látogathatják a fürdőket. Szűts Ildikó elmondta: egy átlagos őszi napon a társaság bevétele 35-45 millió forint között mozog – tehát nagyjából ekkora a budapestieknek szánt születésnapi ajándék értéke.

A sajtótájékoztatón részt vett Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy a BGyH Zrt-vel való megállapodás alapján az ÉnBudapestem applikációval rendelkezők november 3-án elővásárlási lehetőséget kapnak az ünnepi fürdőbelépőkre, az alkalmazáson keresztül 2000 belépő találhat gazdára.

A tavaly létrehozott ÉnBudapestem applikációnak ma már mintegy 20 ezer felhasználója van, akik jelenleg közel száz beváltóhelyen – fővárosi fenntartású mozikban, múzeumokban, kereskedelmi egységekben, vendéglátóhelyeken és egyéb csatlakozó helyszíneken – élhetnek az applikáció nyújtotta kedvezményekkel.