Varázsvölgy Pásztón

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 22. 11:58

A fenti címmel valósít meg fejlesztést Pásztó önkormányzata, melyre közel ötszázmillió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el a Területi és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A nógrádi kisváros középkori romkertjében olyan értékek találhatók, mint az oskolamester háza, a Szent Lőrinc plébániatemplom, az egykori üveghuta, a Csohány Galéria és a múzeum - tájékoztatta lapunkat Mészáros Sándor, a pásztói önkormányzat projekt- és pályázati koordinátora. A romkert szélén láthatók az egykori Szalai vízimalom maradványai, amely a tervezett projekt központi területe.

A romkert egy része a városi múzeummal

Fotó: Mentusz Károly

A malom környéke új attrakciókkal bővül. A fejlesztés során rekonstruálják az egykori őrlőüzem épületét, ahol a látogatók megismerhetik majd, hogyan működött egykor ez az ipari létesítmény. Mellette szabadtéri színpadot és közösségi teret építenek. A látogatók kényelmét új parkolók is szolgálják. A malom környezetét sétány köti majd össze a romkerttel és a múzeummal.

Felújítják a közelben található néhai Rajeczky Benjámin (1901-1989) Kossuth- és Erkel-díjas  zenetörténész, népzenekutató házát is, aki 1945-1950 között a ciszterci rend priorjaként Pásztón tevékenykedett. A ház mellé kávéházat és ajándékboltot is építenek. Feldolgozzák az oskolamester házának a történetét is, amelyhez a látogatók korhű jelmezt ölthetnek majd magukra.

Az egykori oskolamester háza

Fotó: Mentusz Károly

A megújuló romkert, a területén levő, valamint az új látványosságok, illetve a szolgáltató létesítmények nemcsak a helyben lakók életkörülményeit javítják, hanem Pásztó turisztikai vonzerejét is növelik. A projekt tervei elkészültek és a tervezőt is kiválasztották, a fejlesztés 2020 végére valósul meg.

Ismertető tábla mutatja be az egykori üveghuta történetét

Fotó: Mentusz Károly