Várfelfutó verseny és Bolondnap Eger környékén

Forrás: www.heol.hu

 2017. február 20. 18:22

Az Eger környéki települések izgalmas turisztikai programokkal készültek az évre.

Felsőtárkányban lesz Retro Majális, Úszó Alkalmatlanságok Világbajnoksága és Vígtárkányi  Malacságok, valamint a rétesnapok – árulta el Tichy Rita a Felsőtárkányi  Közművelődési Intézmény munkatársa. A legfontosabb esemény idén utóbbi lesz. A programsorozat fő témája a házi készítésű rétes, amit asszonyok húznak a sátor alatt. A kíváncsi látogatók ide betekintést is nyerhetnek, és elleshetik a réteskészítés fortélyait.

Szarvaskőben a sok-sok vendégcsábító program között, mint például az októberi Csipkebogyó Fesztivál, várfelfutó versenyt is terveznek. Az ötlet oka pedig: a vár-rom feltárási munkálatokon még nem esett át, így nem sok lehetőségük van arra, hogy a területet bármiféle beavatkozással „látványossá" tegyék.

Csipkebogyó Fesztivál

Fotó: heol.hu/Berán Dániel

Verpeléten a Bor és Nóta Ünnepe jelenti a fő attrakciót idén is. Klasszikus falunapként indul, majd kora délután igen pazar szüreti felvonulássá változik, amelyen általában 15-20 lovas fogat, hintó, mintegy félszáz lovas, valamint a településen élő gazdák pótkocsis traktoraik vonulnak föl.

A szarvaskői várfelfutás rajtja és célja is a vár tövében épült Öko-Park Panzió-Kemping és Kalandpark. A távon, oda-vissza 1200 méterrel és 93 méteres szintkülönbséggel kell megküzdenie a versenyzőknek. A vár kilátópontjában vehetnek át a résztvevők egy leporelló alakú prospektust, mellyel bizonyítják, hogy a teljes távot megtették. A versenyzőknek ásványvizet és egy tál gulyást biztosítanak, s a részvételt oklevéllel ismerik el. Minimum 2 kategóriában lehet nevezni (gyermek és felnőtt). Az első három helyezettet mindkét kategóriában éremmel jutalmazzák.

Egerszalókon, mert éppen szombatra esik április 1-je, „bolondnapot" tartanak „Április bolondja felment a... Egerszalóki Barlanglakásokhoz és végig járta a kaptárköveket is" mottóval. Ez alkalomból, a helybeliek megviccelik a vendégeket. Népi játékokat és ugratásokat mutatnak be a Barlanglakásoknál. Na és nagyon sok más program is lesz mindenhol, ahol „bolond lyukak" lehetnek – árulta el Pintér Beáta, a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület Turisztikai Információs Irodájának vezetője.

Kapcsolódó cikkek