Várják a pályázatokat az EDEN projektre

Forrás: turizmus.com

 2017. április 25. 11:51

Június 30-ig fogadja a pályázatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), hogy megtalálják a hazai nyolcadik Kiváló Európai Desztinációt. Az idei győztes a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” címet nyerheti el.

A címre olyan térségi összefogások pályázhatnak, amelyeknek tagja legalább három települési önkormányzat, három turisztikai szolgáltató és egy turizmushoz vagy kultúrához kapcsolódó civil szervezet. A projekt célja a turizmus területi koncentrációjának oldása – mondta el Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív turizmusért felelős igazgatója a kedden megrendezett sajtóreggelin. – Ezáltal Budapesti helyszín nem nevezhet, amit a projekt elnevezése is ezt hangsúlyoz: „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók”.

Mártonné Máthé Kinga és Vella Anikó, az MTÜ szakértője

Fotó: MTÜ

A desztinációknak évszakonkénti bontásban össze kell állítaniuk összesen négy darab (egy ajánlat évszakonként), egyenként 3-4 napos turisztikai kínálati csomagot. A hazai verseny témája a kultúra, olyan komplett úti ajánlatokat várnak, amelyek keretein belül a turistáknak lehetőségük van a tágan értelmezett kulturális térség turisztikai kínálatának megismerésére.

A pályázatok elkészüléséhez folyamatos online segítséget kínál az MTÜ, emellett május 12. és 18. között nyolc helyszínen tartanak információs napokat. Első ilyen Szombathelyen, a Szent Márton Látogatóközpontban kerül megrendezésre, ahol május 12-én 12:00-tól várják az érdeklődőket.

A feldolgozási időszakot követően – mely alatt a társminisztériumok és szakmai szervezetek tagjaiból álló zsűri nem csak a pályázatokat elemzi, de a helyszínek nagy részét személyesen is leteszteli – egy konferencia keretein belül választják ki „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célját”. A konferencián a legjobb öt desztinációnak lehetősége van egy-egy 20 perces bemutatkozó anyaggal meggyőzni a bizottságot, akik a helyszínen választják meg a győztest.

Az MTÜ 2 000 000 Ft értékben járul hozzá az elismerő címet elnyerő hazai térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez. A győztesről magyar és angol szakmai összefoglaló készül, valamint megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján, az eden.itthon.hu microsite-on is.