Városi kiruccanások, felfedezetlen kincsek és fenntarthatóság Németországban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. június 23. 18:47

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) június 23-án tartotta éves sajtótájékoztatóját a Kempinski Hotel Budapestben, ahol az elmúlt év statisztikái és legfontosabb eredményei mellett az idei év három nagy tematikus kampányát is bemutatták.

Czeiszing Miklós, a DZT képviseletvezetője elmondta, hogy Németország több európai országban, például Dániában, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Lengyelországban, Horvátországban és Törökországban is az első számú úti cél, és Kínából is ide érkeznek a legtöbben. A magyar utazók körében is népszerű az ország: a negyedik helyen áll Ausztria, Horvátország és Olaszország után.

Egy kis történelmi kitekintéssel megtudhattuk, hogy 1993 és 2019 között 159 százalékos növekedést tapasztaltak a vendégéjszakák tekintetében Németországban, ez 55,2 millió éjszakát jelent. Ez természetesen a pandémia alatt nagymértékben csökkent, azonban, köszönhetően többek között annak is, hogy Németország egész évben vonzó úti cél, 2021-ben már újra növekedést tapasztaltak, idén pedig az első három hónap biztató adatai alapján kifejezetten jó évet várnak.

dzt

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) képviseletvezetője

Fotó: DZT

A képviseletvezető beszélt még a német imázsról is, amely a National Brand Indexen (NBI) az első helyet érte el, utánuk Kanada, Japán, Olaszország és Nagy-Britannia szerepel a listán. Az NBI-n belül a különböző indikátoroknál a kultúra 5. helyen, a turizmus 10. helyen áll a németeknél. Ha Németországot, mint úti célt szemléljük, az ország szintén nagyon jól teljesít, a közlekedés, a turizmus infrastruktúrája, a hotelár index, a természeti és kulturális források alapján 3. helyen áll Spanyolország és Franciaország után. De magas pontszámot ért el az egészségügyi standardok, a kultúra, az infrastruktúra és a biztonság terén is.Czeiszing Miklós beszélt arról is, hogy Németország az európaiak első számú kulturális úti célja volt 2020-ban. Összesen 58 millióan utaztak kulturális célból, ebből 7 millióan (12%) Németországot választották desztinációjukként, ezzel Olaszországot (11%) és Franciaországot (10%) is megelőzték.

A magyarországi statisztikákat részletezve a képviseletvezető elmondta, hogy 2021-ben 2 százalékkal nőtt a magyar vendégéjszakák száma, honfitársaink összesen 343 867 éjszakát töltöttek el Németországban. Ez ugyan a 2019-es “utolsó békeévben” tapasztalt 843 ezerhez képest kevés, de érezhető a növekedés. A foglalási statisztikák nagyon jók az első három hónapban, így a DZT-nél bíznak abban, hogy folytatódik a trend és erős évet zárhatnak a német turizmusban.

dzt

A Német Turisztikai Hivatal június 23-án tartotta éves sajtótájékoztatóját a Kempinski Hotel Budapestben

Fotó: DZT

A magyar vendégek 33 százaléka üdülési célból, 34 százaléka üzleti útra érkezett, míg szintén 33 százaléka egyéb célból lépett be Németországba. A top4 német desztináció honfitársaink körében Bajorország (37,1%), Baden-Württemberg (18%), Észak-Rajna-Vesztfália (11%) és Hessen (6,6%).

 

Városi kiruccanások, felfedezetlen kincsek és fenntarthatóság

A DZT bemutatta idei három nagy, globális tematikus kampányát is.Az első egy tavalyról átívelő tematika, a “German. Local. Culture,” mely a városokat, a kultúrát, a rövid városnéző utakat, úgynevezett city breakeket népszerűsíti. A kampánynak négy témája van, melyek bemutatják Németország sokszínűségét, a népszokásokat, kézművességet, manufaktúrákat (craft), a gasztronómiát (taste), a kulturális ajánlatokat, egyedülálló építészeti stílusokat (flair), és belekóstol a városokat körülvevő természeti értékekbe is (green).

A városi utazás fontos pontja a német brandnek, hiszen, ahogy az a statisztikákból is látszik, kulturális és városi utazások tekintetében Németország a vezető úti célok között található. Nem véletlen, hogy az ide érkező turisták 67 százaléka a német városok hangulatát élvezi leginkább és messze a legnagyobb (40%) üdülési szegmens az európaiak körében. Itt Czeiszing Miklós hozzátette, hogy a minap Frankfurtot a 7. legélhetőbb városnak választották, ami szintén a városi életérzést erősíti.Az év második kampánya az “Embrace German Nature,” mely az érintetlen természetet népszerűsíti – ennek felfedezése sok turista utazásának középpontjában áll Németországban. Az ország természeti értékei ugyanolyan sokszínűek, mint városi kultúrája: a tóvidékektől az erdőkön át a folyókig és hegyekig minden megtalálható itt. Közel 300 ezer kilométernyi kitáblázott turistaúttal és 76 ezer kilométernyi bicikliúttal rendelkezik, és több mint 100 tematikus úton vehetünk részt (sajt, mese, alpesi stb.). Emellett 13 borrégióval, 130 természeti parkkal, illetve bioszféra rezervátummal büszkélkednek, továbbá három olyan UNESCO világörökségi objektum található az országban, mely a természeti környezethez köthető. 

A harmadik kampány a "Feel Good", ez a fenntarthatósághoz kapcsolódik: az utazókat sokszínű, környezettudatos ajánlatokkal várják, melyek védik bolygónkat, klímabarátak, a vidéki élettereket és a zöld városokat népszerűsítik. A németek a vonatos utazást preferálják és ajánlják, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Ehhez nagy segítség a nemrégiben bejelentett 9 eurós tömegközlekedési bérlet, mellyel nemcsak a városokat, de az egész országot bejárhatjuk egy hónapon keresztül, miközben óvjuk a környezetünket.