Városi támogatással haladnak a korral a bécsi múzeumok

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 16:43

Múzeumok digitalizációjának ösztönzésére hozott létre támogatási programot az osztrák főváros. A„Culture & Technology: Fokus Museum” program keretében négy kiállítóház projektjét támogatják egyenként csaknem százezer euróval.

Szabadulószoba, kiterjesztett valóság, blockchain – a múzeumok mindent beleadnak, hogy haladjanak a korral. A kiállítóházak digitalizációs projektekkel pályázhatnak a maximum százezer eurós hozzájárulásra, amit a Bécsi Gazdasági Kamara bonyolít le - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A nemzetközi szakmai zsűri egyelőre négy múzeum programját találta támogatásra érdemesnek, ők csaknem a maximális, százezer eurós támogatási összeget nyerték el.A Bécsi Óramúzeum a szabadulószobák mintájára készítette el „A precízió átka” című játékát, amelyben a kiterjesztett valóság és a valódi életből vett elemek segítségével ismerhetik meg a látogatók az időmérő eszközök történelmét és az óraművek belsejében zajló mechanikus folyamatokat. A játék várhatóan 2024 őszén indul.

A Bécsi Iparművészeti Múzeum, a MAK a blockchain-technológiákat hívja segítségül, hogy még aktívabbanbe tudja vonni a közönségét a múzeumban kínált programok alakításába. A Bécsi Műszaki Múzeumszoftver-laboratóriumot hoz létre, hogy konzerválhassa legújabb gyűjteményét, amely az osztrák számítógépes játékkultúrát mutatja be az 1980-as évektől. Az Osztrák Filmmúzeum pedig „Kalandozások a mindennapokban” címmel a bécsiek privát filmfelvételeit szeretné megőrizni az utókornak.

Bécsben egyébként már több múzeum is kísérletezik digitális technológiákkal. A Schönbrunni Kastély nyár óta a hagyományos tárlatvezetések mellett egy 24 perces bemutatót is kínál, amelyben a nézők virtuális valóság segítségével ismerhetik meg a kastély történelmét és a Monarchia mindennapjait. Az immerzív tartalmaknak köszönhetően szinte a szemük előtt zajlik I. Ferenc József császár és Sissi élete. A látogatók megnézhetik, ahogy a komornák Sissi legendás hajzuhatagát fésülik, vagy ahogy a császárné éppen kedvenc sportjának, a lovaglásnak hódol.

vr_becs

A Schönbrunni Kastélyban a virtuális valóság segítségével keltik életre a monarchia mindennapjait

Fotó: Filmfinity GmbH

A bécsi Mozart Házban tavaly szeptember óta „Mythos Mozart” címmel multimédiás élménykiállítás várja az érdeklődőket. A látogatók a kétszáz hangszórónak és ötven speciális képernyőnek köszönhetően átélhetik Mozart rekviemjének komorságát, sétálhatnak a 18. századi Bécs utcáin vagy maguk is bekapcsolódhatnak a zenélésbe. Az utolsó két teremben lenyűgöző fényjáték, zenei impulzusok és digitális képek magukkal ragadó sorozata repítenek el a történelem egyik legnagyobb zenei zsenijének világába.„

A digitális megoldásoknak köszönhetően a múzeumok nemzetközileg még láthatóbbá válnak és új, a digitális újításokra fogékony közönséget is meghódíthatnak maguknak” – mondta Peter Hanke gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok az új támogatási alap bevezetése kapcsán.