A Városligetben idén is fotytatódnak az átadások

Forrás: turizmus.com

 2021. január 07. 15:03

Eddig mintegy másfél millió látogatót vonzottak a megvalósult fejlesztések a Városligetben, ahol 2021-ben is folytatódnak az átadások.

A Liget Budapest projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta: a közönség birtokba vehette a Városligeti Sportcentrumot és a 2 kilométeres futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb kutyás élményparkot is. Ezzel már csaknem 150 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a parkban – jelentette be Baán László, a projekt miniszteri biztosa.

Kiemelte, hogy tavaly mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése is, ugyanis átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

A Múzeum Mélygarázst felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat

Fotó: Liget Zrt.

A fejlesztések folytatódnak 2021-ben is. Ez év végére megnyílik a máris több rangos nemzetközi díjjal elismert Magyar Zene Háza, megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.

Ezenkívül 2021 őszén egyedi kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.

A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu tervei alapján épülő Magyar Zene Házát a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a napokban az amerikai CNN hírtelevízió. A ház kivitelezése jó ütemben halad előre, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete és az egész Európában legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, hatalmas üvegfalai már láthatóak a parkban, tavasszal pedig megkezdődik az állandó kiállítás építése is – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

2021 végére elkészül a Magyar Zene Háza különleges épülete

Fotó: Liget Zrt.

Az új intézmény egy komplex zenei beavató helyként működik majd, amelynek sokszínű programkínálata a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállításokat, koncerteket, zenepedagógiai foglalkozásokat. A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer négyzetméter megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók.

2020-ban elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete, az intézmény kivitelezése szintén jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén. Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik.

Az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk több mint százéves története során először költözhet a saját igényei szerint kialakított, minden tekintetben világszínvonalú otthonba, ahol az eddigi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a gazdag gyűjtemény bemutatására. A Néprajzi Múzeumot 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.

Néprajzi Múzeum

2020-ben elérte legmagasabb pontját a Néprajzi Múzeum új épülete

Fotó: Liget Zrt.

Baán László kitért a projekt további beruházásaira is. "A kormány továbbra sem tett le Európa jelenleg legnagyobb kulturális fejlesztése, a Liget Budapest projekt teljes körű megvalósításáról, azt továbbra is a nemzet és a főváros érdekében álló fejlesztésnek tekinti" – hangsúlyozta.

Az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria, az 56-osok tere és az Ajtósi Dürer sor sarkán lévő betonfelületre tervezett Városligeti Színház és a Közeledési Múzeum eredeti tervei alapján megépülő Magyar Innováció Háza semmiféle zöldfelület-veszteséget nem jelentene, hiszen mindegyik tervezett épület helyén korábban is épületek álltak, ám azok megvalósítását a főváros vezetése egyelőre akadályozza –mondta.

Mindhárom kulturális intézmény érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik, de a miniszterelnök jelezte, hogy azokat a fejlesztéseket nem valósítják meg, amelyeket a főváros új vezetése nem támogat – tette hozzá Baán László.

A miniszteri biztos szavai szerint a park zöldjének védelme nem lehet indok a Liget Projekttel szemben, hiszen annak köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő majd a Városliget zöldfelülete. Baán László szerint "számos forgatókönyv létezhet, melynek révén elhárulhatnak az akadályok a történelmi léptékű kulturális és zöldfelületi fejlesztés elől".