Városszépítő fejlesztések Visegrádon

Forrás: turizmus.com

 2016. május 02. 17:15

Az utóbbi egy évben jelentős beruházások fejeződtek be Visegrádon és újak kezdődtek el, amelyek a gyönyörű fekvésű város turisztikai vonzerejét is növelik.

A környezetébe jól illeszkedő városháza épületét decemberben adták át, ahol most kiállítás fogadja a belépőt, a Visegrádi Négyek egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából.

A városközpont 550 millió forintos rehabilitációja ICOMOS díjat kapott, ami nagy tekintélyű szakmai kitüntetés, a múzeumok nemzetközi világszövetségétől.

A hányatott sorsú, de végül is pozitív végkicsengésű beruházás példaértékű lehet, akár letisztult stílusát, akár funkcióját illetően – mindenki számára nyitott az épület, a ház építészeti megoldásai is ezt sugallják.

 

Előrehaladott állapotban van az árvízvédelemi rendszer kiépítése, valamint a város oktatási intézményeinek bővítése és korszerűsítése. A Duna-parti mobil gátrendszer és az azt körülölelő új járdaszakaszok is a várost biztonságosabbá és szebbé teszik.

Ahogyan a polgármester egy helyi orgánumnak is kifejtette, évek óta reménykednek a Duna-menti települések vezetői, hogy döntés születik az Eurovelo6 kerékpárút Pest megyei szakaszáról. A polgármesterek szerint minden Duna-menti településnek szüksége van erre, és nemcsak a turisták miatt, egy ilyen magas színvonalú út emelné a helybéliek életszínvonalát is.

A nemrég átadott, a Duna-parthoz közeli Hotel Visegráddal együtt a szállodaszobák száma elegendőnek tűnik, és nívós éttermekben sincs hiány. A város a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idején éri el a látogatói rekordot, bár egész tanévben, az osztálykirándulások célpontjaként is nagyon közkedvelt.

A négycsillagos szállodák – mint a Hotel Silvanus, a Royal, a Thermal és a Hotel Visegrád – több tekintetben együttműködnek, bár nyilvánvalóan konkurensei egymásnak, de más a kínálatuk, szolgáltatásaik palettája és elhelyezkedésük is. Bár valamikor történt kezdeményezés ötcsillagos ház nyitására, a Hilton-terv már évek óta befulladt, az épületkezdemények állaga romlik.

A bobpálya, a canopy pálya, a Gizella Majori lovarda és természetesen a Fellegvár, valamint a királyi palota több napra elegendő szórakozást és látnivalót nyújtanak a turistáknak, akkor is, ha éppen nem szólnak a Palotajátékok fanfárjai.