Lengyelország legnagyobb múzeumát adták át Varsóban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. szeptember 28. 18:47

Varsóban megnyitották a 67,9 milliárd forintnak megfelelő értékű beruházással létrehozott Lengyel Történelmi Múzeum 44 ezer négyzetméter területű épületét.

A Visztula bal partján I. Miklós orosz cár által emelt 19. század eleji erőd, a Citadella területén felépített múzeum része a múzeumi negyednek, amely magában foglalja többek között a Lengyel Hadtörténeti Múzeum augusztusban átadott új épületét, valamint a 2015-ben megnyílt Katyn Múzeumot is.A 800 millió zlotyból  (67,9 milliárd forint) épült Lengyel Történelmi Múzeum kiállítási területe országos viszonylatban a legnagyobb. A két föld alatti és négy felszín feletti emelet termei 44 ezer négyzetméternyi területet foglalnak el.

A múzeum kiállítási területe összesen 44 ezer négyzetméter

Fotó: Muzeum Historii Polski / Facebook

 

A kiállítótermek mellett az épület helyet ad egy 580 nézőt befogadni képes koncertteremnek és egy 140 fős színház- és moziteremnek, múzeumpedagógiai termeknek, könyvtárnak és olvasóteremnek is. A föld alatti szintek bunkerként is használhatók, amelyekben veszély esetén a múzeum műkincseit lehet megőrizni.

Csütörtökön az épülettel együtt megnyitották a múzeum időszaki kiállítását, amely az intézmény létrehozásának történetét idézi fel mintegy 500 tárgy segítségével. Az állandó kiállítás, amely a tervek szerint mintegy 3 ezer műtárgyat vonultat fel több mint hétezer négyzetméteren, 2023-ban nyílik meg.

A Lengyel Történelmi Múzeum 2006 óta működött állandó székhely nélküli intézményként. A tárlatokat szervező, a lengyel történelem népszerűsítésével foglalkozó intézmény mintegy 60 ezer múzeumi tárgyat gyűjtött össze.