Varsó tette a legtöbbet az akadálymentesítésért

Forrás: MTI

 2019. november 29. 17:23

Az akadálymentesítést kiemelt területként kezelő Varsó kapta az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen alapított Access City díját.

A díjat Varsó annak elismeréséül kapta, hogy az akadálymentesítésre irányuló intézkedéseibe nagymértékben bevonta a fogyatékossággal élőket és az egyéb érintetteket is. Ezáltal a város rövid idő alatt tudott jelentős előrelépést elérni az akadálymentesség javítása terén – mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos. Hozzátette:

„Az Access City díj nyertese példaként szolgálhat más olyan uniós és akár unión kívüli városok számára, amelyek hasonló kihívásokkal szembesülnek. Varsó megmutatta, hogy kellő elkötelezettséggel rövid idő alatt is komoly eredményeket lehet elérni.”

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a 2020-as díjra 47 pályázat érkezett az Európai Bizottsághoz. A második helyezést a spanyolországi Castellón de la Plana, a harmadikat pedig a svédországi Skelleftea nyerte el. Emellett külön említésben részesült a görögországi Haniá, az észtországi Tartu és a franciaországi Évreux városa is.

Díjazták Varsó akadálymentesítésre irányuló intézkedéseit

Fotó: Pixabay

Haniá az akadálymentes parkolás terén alkalmazta sikerrel az új technológiákat, Tartuban alulról szerveződő kezdeményezések keretében foglalkoznak az akadálymentesítéssel, Évreux pedig a rejtett fogyatékosságokkal élő polgárok érdekében tett jelentős lépéseket.

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum által közösen alapított Access City díj azon városok tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek elöl járnak az akadályok leküzdése terén Európa-szerte.

A korábbi díjazott városok között van Ávila (Spanyolország, 2011), Salzburg (Ausztria, 2012), Berlin (Németország, 2013), Göteborg (Svédország, 2014), Boras (Svédország, 2015), Milánó (Olaszország, 2016), Chester (Egyesült Királyság, 2017), Lyon (Franciaország, 2018), Breda (Hollandia, 2019).