Várszegi Asztrik a turizmusnak is hiányozni fog

Forrás: turizmus.com

 2017. november 19. 14:33

Szent Márton-napján jelentette be távozását Várszegi Asztrik, pannonhalmi bencés főapát – számolt be a Kisalföld.
Csak januárban dől el, hogy ki veszi át a felvilágosult egyházfő helyét. Az azonban bizonyos, hogy nehéz lesz olyan, fiatal utódot találni, aki a szakrális feladatok mellett annyira nyitott lesz a turizmus szempontjaira is, mint Várszegi Asztrik.

A Pannonhalmi Főapátság az elmúlt években Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójává nőtte ki magát, ahol a látogatók a bencés élet megismerésén túl részesei lehetnek a Viator Étterem és Borbár, valamint rendezvényhelyszín szolgáltatásainak is.
Várszegi Asztrik nem csak hagyta, hanem támogatta is az ismert turisztikai szakember, Veiland László munkáját, aki a Pannonhalmi Bencés Főapátság értékesítési és marketing igazgatójaként alkotott emlékezeteset. Ma már a turizmusból és az apátsági termékek (többek között a szép borok) értékesítéséből több mint egymilliárd forintos bevétele származik az apátságnak – számolt be róla a Kisalföld.

Szent Márton-napi köszöntőjében búcsúzott Várszegi Asztrik

Fotó: Kisalföld

Pannonhalma madártávlatból

Fotó: bences.hu

Pannonhalmán (a településen), a tervek szerint, létrehoznak egy 4* superior besorolású szállodát is, hogy a gasztronómiai és kulturális rendezvények vendégei hosszabban is élvezhessék a különleges helyszín adottságait, a koncerteket, a borászatot, s persze a fantasztikus panorámát és építészetet.

 

A november 17-i Szent Márton-napi ünnepségen a Pannonhalmi Főapátságban hagyományosan kiosztották a Szent Márton-díjat is. Az elismerést Idén Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke kapta. Várszegi Asztrik méltatásában kiemelte, hogy Halzl József elévülhetetlen érdemeket szerzett a határon túli magyarság szolgálatában.

Mint ismeretes, a díjat a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok alapította 2001-ben. Olyan személyiségnek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, aki az előző évben/években a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén lévő kulturális és turisztikai, valamint térségfejlesztő programok megvalósításáért, hozzájárulva ezzel a nemzeti örökség és a kulturális értékek megismertetéséhez és megőrzéséhez.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke átveszi a Szent Márton-díjat

Fotó: Krizsán Csaba/MTI