Vasárnap indul a Váci Art Advent

Forrás: turizmus.com

 2021. november 23. 12:12

Adventi rendezvénysorozattal kapcsolódik be az ünnepi előkészületekbe a váci Pannónia Ház.

A Madách Imre Művelődési Központ, illetve a Sajdik Gyűjtemény a Váci Art Advent keretében november 28. és december 18. között felnőtt- és gyermekkoncertekre, kézműves foglalkozásokra, irodalmi és művészeti programokra, valamint Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas karikaturista munkásságának megismerésére hívja az érdeklődőket.

A Pannónia Ház az év végi ünnepeket megelőző hetekben közösségi művészeti műhellyé alakul, ahol minden korosztály találhat izgalmas elfoglaltságot. Az eseménysorozat nyitányaként, az első adventi vasárnapon a gyerekek elkészíthetik a család idei asztali díszét, másnap pedig ünnepélyes keretek között hirdetik ki a Váci Sztorik alkotói pályázat eredményeit. A díjátadót követően vendégük lesz a Pannónia Ház kertjében látogatható kerámia Tündérkert alkotója, Vertel Andrea is, aki diaképes előadás formájában mesél derűs figuráiról, motivációiról, az alkalmazott technikákról. A december 3-i napot Pálinkás Gergely jazz-virtuóz és zenekara zárja egy ígéretes, magas színvonalú koncerttel.

A decemberi időszakban a gyerekek új, téli témájú nyomozós játékon keresztül ismerkedhetnek Sajdik Ferenc műveivel, és többször tartanak ingyenes tárlatvezetéseket is. December 4-én, a nyomozós játék mellett az Aranyalma páros előadására is várják a kicsiket, akik a 11 órától Miklós püspök legendáiról tudhatnak meg többet az interaktív, zenés program keretében.

December 11-én este 6 órától a jazz, musical, madrigál és gospel zenét játszó Hortus Musicus énekegyüttes ad karácsonyi koncertet a Pannónia Házban.

A Sajdik Gyűjteményben a karikaturista eddig nem kiállított műveiből is közszemlére tesznek néhányat

Fotó: Sajdik Gyűjtemény

December 12-én Sajdik Ferenc stílusa által inspirált karácsonyi képeslapokat készíthetnek a gyerekek az emeleti teremben, 18 órától pedig az Őri Botond Trió koncertje simítja majd ki a decemberi hajtásban kialakuló ráncokat hangulatos, a jazz, blues, swing és soul jegyeket felvonultató játékkukkal.

December 17-én Bardócz L. Csaba utánozhatatlan stílusú dalkölteményei csendülnek fel. A Pillanatragasztó címet viselő esten szerelmes és szellemes dalait szedi csokorba a szerző.

A programsorozat záró napján, december 18-án elsőként Tasi Kati írónő szórakoztatja majd a gyerekeket egyedi szöveg- és látványvilágú papírszínház előadásával, melynek címe: Vízcsepp karácsonya. A délutáni kézműves foglalkozáson karácsonyfadíszek készülnek majd, 15 órától pedig a Katáng együttes ad ünnepi hangulatot teremtő koncertet a Pannónia Ház udvarában. A Váci Art Adventet a lelki elmélyülést segítő, Kölcsönkapott szárnyak c. szerzői est zárja a Váci Költők Baráti Társaságának előadásában.

Az év utolsó heteiben az új látogatók mellett visszavárják a régieket is: több olyan Sajdik Ferenc művet is közszemlére tesznek a gyűjteményi anyagból, melyeket a nagyérdemű eddig nem láthatott a tárlaton.