Vasárnap nyílik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Forrás: MTI

 2015. október 01. 18:57

Sehol máshol nincs erre példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy már több mint hatvan éve folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Vasárnap nyílik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat, az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs képzőművészeti seregszemléje.

Az 1954 óta megrendezett kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát, igaz még ma is a festészetközpontúság dominál. Valószínűleg az alapítók sem remélték, hogy olyan jelentős, hat évtizeden átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges elegye a meghívásos, a kurátori és a szabad beadású tárlatoknak. A beadott alkotások - 277 művész 588 pályamunkája - közül nyolctagú szakmai zsűri választotta ki azon műveket, melyet a nagyközönség a vasárnap nyíló kiállításon az Alföldi Galériában megtekinthet. A december 6-áig látható kiállításon 162 művész 252 alkotása jelenik meg: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint négy egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra, illetve posztamensekre Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató rendezésében.

A hagyományokhoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat. A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, mely jelentős szakmai és anyagi elismeréssel jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.