Vasárnapig látható a Nemzeti Galéria Picasso-kiállítása

Forrás: MTI

 2016. augusztus 23. 15:25

Vasárnap zár a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című kiállítása; az utolsó három napon hosszított nyitvatartással várja a látogatókat az MNG.

Az április 22-i nyitás óta több mint száznyolcvanezer látogató volt kíváncsi Pablo Picasso festészetének legnagyobb magyarországi kiállítására. A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée national Picasso együttműködésében szervezett tárlaton a művész száz műve tekinthető meg - közölte a múzeum kedden az MTI-vel.

A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma - az emberi alak megformálásának folyamatos változása - köré szerveződik; a kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben.

 

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatott alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámiákon keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

Az MNG-ben látható száz mű nagy része - 74 alkotás - a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett, de szerepelnek munkák a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

A Nemzeti Galéria Picasso-tárlata péntektől vasárnapig hosszított nyitvatartással, este 20 óráig várja a látogatókat.