Vasárnapra megnyitott a La Palma-i repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 26. 20:55

Vasárnap újra megnyitott La Palma repülőtere, miután szombaton átmenetileg le kellett zárni a futópályát beterítő vulkáni hamu miatt. Vulkanológusok szerint akár még hetekig vagy hónapokig is eltarthat a vulkánkitörés.

Egy hete tört ki a vulkán La Palmán, a Kanári-szigetek északnyugati tagján, azóta ontja magából a lávát, füstöt, hamut és kőzettörmeléket. A vulkanológusok szerint akár még hetekig vagy hónapokig is eltarthat a pusztítás – írta az srf.ch vasárnap délután a spanyol RTVE közszolgálati televízióra hivatkozva.

A lap szerint eddig senki nem sérült meg, de az ezer Celsius-fokos láva már szeptember 19-én 461 házat tett tönkre és 6200 embert kellett biztonságba helyezni. A regionális kormány legalább 400 millió euróra becsüli a 83 ezer lakosú sziget kárát.

La Palma repülőterét szombaton átmenetileg le kellett zárni a futópályát beterítő vulkáni hamu miatt. A repülőtér vasárnap már üzemelt, bár az Aena spanyol repülőtéri hatóság a Twitter-oldalán azt írta, hogy nem várnak egy járatot sem, öt légitársaság már korábban lemondta a járatait a hamufelhő miatt.

A Roque de los Muchachos kilátó La Palma legmagasabb pontján

Fotó: 123rf.com