Vasárnaptól újra lehet utazni Burgenlandba,Tirolba és Vorarlbergbe

Forrás: turizmus.com

 2021. december 10. 12:44

Ausztriában vasárnaptól vége az országos zárlatnak az oltott és felgyógyult személyek számára, újra engedélyezett a turisztikai célú beutazás és fokozatosan megnyitnak a szállodák és éttermek is. Itt vannak a nyitás részletei.

Amint arról beszámoltunk, november 19-én az osztrák szövetségi kormány a tartományokkal együtt 20 napos zárlatot rendelt el, hogy csökkentsék a fertőzések számát Ausztriában, és megakadályozzák az egészségügyi rendszer túlterhelődését. A sikeres nyári szezon után a turizmus és a szabadidőipar, a gasztronómia, valamint a rendezvényszervezés és az utazási ágazat is leállt.

A bevezetett intézkedések hatására a fertőzések száma jelentősen csökkent és az oltási arányt is sikerült növelni. Ezért az országos zárlat az oltott és gyógyult személyek (2G) számára december 12-én véget ér; óvatos nyitás kezdődik, amelynek során a tartományok a járványhelyzethez igazított lépéseket tesznek – közölte az osztrák turisztikai hivatal (ÖW).

 

Ausztria fokozatosan megkezdi a téli szezont

A turisztikai célú utazások elsőként Tirolban, Vorarlbergben és Burgenlandban válnak lehetővé december 12-től. Salzburg tartományban, Stájerországban, Alsó-Ausztriában és Karintiában a szállodák és éttermek december 17-től nyitnak újra. Bécs december 20-án nyitja meg a turisztikai létesítményeket.

Felső-Ausztriában az általános zárlat december 17-én ér véget, ezután nyithatnak a vendéglátó- és szálláshelyek.

ausztria_123rf

Először Tirolba, Vorarlbergbe és Burgenlandba lehet beutazni turisztikai céllal december 12-től, Salzburgban (a képen) 17-én nyitnak a szállodák és az éttermek

Fotó: 123rf.com

A nyitás átgondolt biztonsági intézkedésekkel zajlik, amelyek a vendégek és az alkalmazottak egészségét helyezik a középpontba és lehetővé teszik a pihentető üdülést – hangsúlyozták.

 

Mi a 2G szabály, amit tudni kell az utazóknak is?

A zárlat megszűnését követően Ausztriában ismét az úgynevezett 2G-szabály (oltott vagy gyógyult státuszú), valamint az FFP2-es maszkviselési kötelezettség lép érvénybe számos területen. A részletszabályok a következők:

  • A 2G-szabály értelmében csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be az alábbi helyekre: vendéglátó- és szálláshelyek, szabadidős és sportlétesítmények, kulturális létesítmények, hegyi felvonók, adventi vásárok vagy testközeli szolgáltatóhelyek (pl. fodrász).
  • A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigén-, sem az antitesttesztek) nem érvényesek a belépés igazolására.
  • FFP2-es maszk viselése kötelező nyilvános helyek zárt tereiben. Vendéglátóhelyeken az ülőhelyeken kívül mindenhol, szálláshelyeken a közös használatú belső terekben kötelező a maszkviselés.
  • A vendéglátóhelyeken a zárás időpontja 23 óra. Az éjszakai vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitva tartása, valamint az après-ski nem engedélyezett.
  • Az oltási igazolás a teljes körű védettségtől számítva 270 napig érvényes. Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez. Az egydózisú oltások, mint a Johnson & Johnson vakcinája, csak január 3-ig érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség. (Ausztriában a 2. oltás napjától teljesen oltottnak számít az ember.)
  • A gyermekek12 éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól. Ez alól kivétel Bécs, ahol a tesztkötelezettség 6 éves kortól érvényes.


regionális intézkedések részletei az osztrák turisztikai hivatal honlapján  érhetőek el.