Vécé-offenzia Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2016. november 18. 20:23

72 nyilvános vécét modernizálnak, építenek újjá, illetve újítanak fel az osztrák fővárosban 2018-ig. Összesen 8,5 millió eurót fordítanak a vécé-offenzívára – közölte Bécs külképviseleti irodája a november 19-i Vécé Világnapja alkalmából.

Az osztrák főváros köztisztasági vállalata, az MA 48 városszerte 152 nyilvános vécét üzemeltet, amelyek között bizony akad majdnem százéves is. Annak érdekében, hogy valamennyi illemhely megfeleljen a kor elvárásainak és hatékonyabban lehessen üzemeltetni, 2014-ben vécé-offenzívába kezdett Bécs. A 8,5 millió eurós program keretében 30 nyilvános illemhelyet teljesen újjáépítenek, huszonkettőt modernizálnak, huszat pedig restaurálnak.

A 2018-ig zajló program keretében megújuló illemhelyek nemcsak modernebbek és tisztábbak, mint elődeik, de akadálymentesek, rongálásbiztosak, jól ki vannak világítva és könnyen tisztántarthatók. Noha a nyilvános vécéket már messziről fel lehet ismerni, könnyen megtalálhatók a város digitális térképe vagy okostelefonos alkalmazás segítségével is.

A Türkenschanzpark nemrégiben felújított nyilvános vécéje (Fotó: MA 48)


Bécsben sem volt azonban mindig ilyen rózsás a közvécé-helyzet: a 19. században rendszeresek voltak a kolerajárványok. Változást a csatornahálózat széles körű kiépítése és az "olajjal szagtalanított vizelde" néven szabadalmaztatott Beetz-féle nyilvános illemhelyek felállítása hozott.

Az osztrák főváros alatt ma 2400 kilométernyi szennyvízcsatorna kígyózik, amely naponta mintegy félmilliárd liter szennyvizet szállít az Ebswien szennyvíztisztítóba. A simmeringi telepen 1980 óta ártalmatlanítják Bécs összes szennyvízét, a háztartások 99,7 százaléka van rákötve a csatornahálózatra.