Védjegyet kaphat a tihanyi levendulaolaj

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 15. 10:34

Hosszú előkészületek és egyeztetés után, több helyi szervezet bevonásával megalakult a Tihanyi Levendula Tanács. Célja egy új brand, a tihanyi levendulaolaj létrehozása, amely tisztán helyi termék, eredete ellenőrzött, minősége garantált.

A Tihany Fejlesztéséért Alapítvány abban bízik, hogy már ebben az évben forgalomba kerülhet a saját logóval ellátott új termék - írja a Tihanyi Visszhang.

A védjeggyel ellátott tihanyi levendulaolaj kizárólag Tihanyban termett és a településen feldolgozott levendulából készülhet, a védjegyhasználatra érdemesült termelők egy évig használhatják termékükön az eredetiséget jelölő logót.

- „A készítmények ellenőrzött, szervezett formában kerülnének az árusítóhelyekre, így a félszigetnek végre lenne egy hiteles brandje"  -  áll a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány (TFA) állásfoglalásában.

Tihanyi levendulamező a magasból

Fotó: MTI /Vasvári Tamás

A védjegy megszerzése érdekében indított eljárás a Tóth József elnök vezette, 15 éves múltú alapítványhoz kötődik, ez a közösség kérte fel Vertel Beatrix grafikust a termék logójának megtervezésére, amely az apátság két tornyát és magát a növényt szimbolizálja.

A védjegy odaítélésére irányul előkészítő munkában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is partnerként vesz részt, hiszen ismert: a területén büszkélkedő levendula mező kikerülhetetlen állomása a Balaton-felvidéki túráknak.

„Nem üzleti alapon akarunk működni, azt szeretnénk, hogy minél több helyi termelő csatlakozzon a kezdeményezéshez. Bízom benne, már ez évben bemutathatjuk Tihany új termékét" -  fogalmazott a Tihanyi Viszhangnak Tóth József.

- „Évente kell pályázni a védjegyre, megvásárlása jelentéktelen összegű lesz, használatáért nem kell fizet. Amint befejeződik az eljárás, a védjegy várva-várt grafikája nyilvánosságot kap" -  válaszolta a Turizmus.com kérdésére Czégai László, a Tihanyi Levendula Tanács tagja.

Két és fél éve gyorsultak fel a levendulaolaj-védettségére irányuló eljárások, köszönhetően a fejlesztési alapítványnak – mondta lapunknak Tihany polgármestere, Tósoki Imre. Hozzátette: minél több vállalkozást és termelőt szeretnének bevonni ebbe az eredetvédettségre irányuló eljárásba.

„Az önkormányzat azt szeretné, hogy csak a Tihanyban termett és az itt  lepárolt levendulaolaj legyen eredetvédett. Így váljék egyedivé, a település kultúrtörténetéhez hozzátartozó, Bittera Gyula alapító nevéhez kötődő, százéves ültetvény az apátsági templommal együtt Tihany újabb szimbólumává" -  hangsúlyozta Tósoki Imre.

A levendula az egyik legszebb színű, legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt, finom illatú, gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Perzsiában és Görögországban azt tartották, hogy a fürdővizek alapanyagaként segít megtisztítani a testet és a lelket.

Tihany lakói mindig is szerették és ültették házaik köré a levendulát. A növény termesztése és felhasználása itt az élet szerves része. Az idelátogató minden megtalálhat, ami ehhez kapcsolódik: levendula a dombokon, házak körüli kiskertekben, ételekben italokban - az apátság boltjában már levendulás ízesítésű búzasört is vásárolhatunk.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Szedd magad a levendulát Tihanyban! programjában évenként, karjukon fonott kosárkával, több ezren keresik fel a félszigeti település levendulaültetvényét.