Vége a cukorgyári kastély Csipkerózsika-álmának

Forrás: vaol.hu

 2017. március 08. 10:53

Visszakapta régi nevét a volt cukorgyári kastély Sárváron. Az egykori üzemet elbontották, de a mellette álló kastélynak talán lesz jövője, új, helybéli tulajdonosának határozott elképzelései vannak az épületegyüttessel.
A Vas Népe Online beszámol róla, hogy a több évtizede üresen álló, s mind a polgári, mind a szocialista világban szebb napokat látott Hatvany-kastély kitűnő adottságai ellenére húsz éve soha nem nyitott ki, kerítésén pedig sokszor ott lógott az eladó tábla. Ez év elején új tulajdonosa lett, a városban más sikeres vállalkozást is működtető dr. Molnár Csaba állatorvos és családja vásárolta meg. „A cukorgyár rég megszűnt, így ez az elnevezés okafogyottá vált. A kastély rangját visszaadhatjuk azzal, hogy egykori építtetőjéről Hatvany-kastélynak nevezzük el ismét” – mondta az új tulajdonos.

Az egyedi stílusú, leginkább a barokk kastélyokat idéző, a pincét és tetőteret is beszámítva 2700 négyzetméteres épületet a cukorgyár egykori tulajdonosa, báró Hatvany Béla építtette 1899-ben. 1945-ben az oroszok foglalták el, majd az ’50-es években kultúrházat és bölcsődét, a nagyteremben színpadot alakítottak ki benne. 2000-ben, a gyár megszűnése után a több százmilliós értékű épület tulajdonosváltáson esett át. Közben új tetőszerkezetet, ablakokat, a nagyterem pedig üvegkupolát kapott. A gyógyfürdőtől sincs távol, mégis megálltak a fejlesztési ötletek. Jó ideje abbamaradtak a felújítási munkák, az épület üres. A hajdani kis palota története aztán tavaly fordulatot vett.

A fejújítás után a Hatvany-kastély újra Sárvár rangos épülete lehet

Fotó: Pajor András

„Egyik éjszaka azt álmodtam, hogy újra rendezvényeket tartanak a kastélyban. Nem is gondoltam rá, de visszatért később az álom, amelyben egy oratorikus kórus énekelt ott, amelynek magam is a tagja vagyok. Akkor kezdtem el komolyan foglalkozni a témával. Hosszú idő telt el, láttam, hogy az épületnek lejjebb vitték az eladási árát, és más kedvező jelek is erősítették bennem a vételi szándékot. Az előzőleg eladott cégem bevételéből végül idén, év elején vásároltam meg a kastélyt”  – mesél az álom megvalósításának első lépéseiről dr. Molnár Csaba.

A csupasz falak mellett egy átalakítási terv is tartozott kastélyhoz. Új gazdája alapvetően kulturális célra szeretné hasznosítani. Elhelyezkedése miatti adottsága turisztikailag kamatoztatható, folyamatos vendéglátást azonban nem terveznek. A kastélyban tartott többnapos rendezvények, konferenciák, esküvők vendégeinek adhatnak szállást a felújításra váró szobák. A munkálatok befejezése után a kastélyt régi nevével együtt a köztudatba is vissza kell még vezetni.


Kapcsolódó cikkek