Véget ért a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2023. május 09. 14:54

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál két héten keresztül helyszíneken és műfajokon átívelően hirdette, hogy „Együtt a város – 150 éve.” Április 20. és május 2. között harminc helyszínen, több mint 50 esemény várta a városlakókat és az ide látogatókat.

A Budapest Brand nZrt. szervezésében a főváros egyesítésének 150. évfordulója jegyében megvalósuló fesztivál az elfogadás, a nyitottság, a sokszínűség eszméjét közvetítette. Közreműködői között hazai és nemzetközi művészeket, alkotóközösségeket köszönthettek, akik izgalmas, határokat feszegető programokat hoztak létre, gyakran szokatlan helyszíneken, a városlakók megszólításával – adták hírül a szervezők.

A legtöbb program ingyenesen látogatható, köztéri eseményként jelent meg, sok közülük lehetőséget nyújtott a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat és a közösség erejének megismerésére, átélésére. A profi és amatőr táncosok által benépesített Tavaszi TáncTér és a Jazzfest Budapest ingyenes koncertjei a Madách térre varázsoltak fesztiválhangulatot. A BTF által életre hívott Binálé - Digitális művészeti szemle és a Flying Data Kollektíva utópisztikus időutazása a margitszigeti Kristály Színtéren debütáltak, ahol a Budapest Makett látványos AR kiterjesztéssel mutatkozott be – hidat alkotva a múlt értékei és a jövő lehetőségei között.

A Tavaszi TáncTér a Madách térre varázsolt fesztiválhangulatot

Fotó: Budapest Tavaszi Fesztivál

 

 

A Tavaszi Fesztivál megőrizte nemzetközi jellegét. A japán Szapporói Kitara Koncertterem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésben szervezett szemináriumának tavalyi legtehetségesebb hallgatója, Kana Furukawa zongoraművész Bach, Schumann, Beethoven és Liszt remekműveit játszotta nagy sikerrel az Óbudai Társaskörben.

Az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekar romantikus programjába a német zeneirodalom két nagyágyújának, Mendelssohnnak és Brucknernek szólalt meg egy-egy slágerdarabja az izraeli Daniel Oren vezényletével és Guy Braunstein hegedűszólójával. A zárókoncerten Haydn és Beethoven ismertebb és ritkaságszámba menő műveit, valamint Ligeti György születésének 100. évfordulója tiszteletére egy szerzeményét hallhatták az érdeklődők a Zeneakadémián. Jazzfest Budapest hazai és nemzetközi sztárokkal immár második alkalommal hozta vissza a pezsgő és egykor páratlan jazzélet hangulatát a városba.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja volt idén is a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az itt élő közösségek már számtalanszor mutatták meg, hogy a város nem hagyja magára a benne élőket, büszke rájuk, támogatja őket. Ezeket a „törődő" üzeneteket az érintettekkel közösen igyekezett megfogalmazni a fesztivál. A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és önmagunk felvállalásának témáit járták körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása zenés színpadi show-műsor Gryllus Dorka rendezésében valósult meg, az Alterego Clubban.

2024-ben is lesz Budapesti Tavaszi Fesztivál, a 44. kiadásra május első felében kerül sor városszerte.