Jövőre belépődíjat kell fizetni Velencében az egynapos látogatásért

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 26. 17:20

Több intézkedést is javasoltak az olasz városba irányuló turizmus ellenőrzésére, például egy online foglalási rendszert és belépés díj szedését. Így 2022 nyarától a turistáktól akár 10 eurót is elkérhetnek majd Velence meglátogatásáért.

A látogatók várhatóan elektromos belépőrendszeren keresztül juthatnak majd be a városba, csakúgy mint például Disneylandben. Ez alól természetesen a velencei lakosok, hozzátartozóik és a hat éven aluli gyermekek mentesülnek majd – írja a The Independent a La Stampa olasz lap beszámolója alapján.

A javasolt díj 3 és 10 euró között fog változni, attól függően, hogy az turisták az elő- vagy utószezonban látogatnak-e a városba. A tervek szerint azok, akik helyi szállodákban, tehát a városban szállnak meg, mentesülnek majd a díj alól.

A díjjal megcélzott látogatók az egynapos kirándulók és a tengerjáró hajók utasai lesznek majd. Nem ez az első eset, hogy Velence szigorít utóbbiakkal szemben: a nyár elején már megtiltották, hogy az óceánjárók kikössenek a városhaz vezető lagúnában.

A javasolt díj 3 és 10 euró között fog változni, attól függően, hogy az turisták az elő- vagy utószezonban látogatnak-e a városba

Fotó: 123rf.com

A város hatóságai már évek óta beszélnek a belépési díj bevezetéséről, hogy megakadályozzák a turistáktól nyüzsgő városban a tömegturizmus további elhatalmasodását. Az eredeti tervek szerint 2019 nyarára tervezték a magasabb idegenforgalmi adó és a belépési rendszer bevezetését, akkor 3 eurós belépőről szóltak a hírek.

Az intézkedéseket aztán a világjárvány miatt elhalasztották, amikor a látogatók száma drámaian visszaesett a határok zárása és a járványügyi korlátozások bevezetése miatt. Ebben az évben azonban, a vírus terjedésének csökkenésével Velence ismét népszerű úti céllá vált: mostanra megint közel 80 000 látogatót fogad naponta.

A velencei hatóságok által korábban javasolt vagy bevezetett intézkedések közé tartozik a turisták és a helyiek elkülönítése a város különböző területein a húsvéti csúcsidőszakban, a turisták 500 eurós bírságolása, ha közterületen leülnek, valamint egy ellenőrző szoba felállítása, amely minden turista mozgását nyomon követi.