Velence és Firenze szabályozná a tömegturizmust

Forrás: turizmus.com

 2017. július 28. 09:10

A nemrégiben történt eset, amikor néhány fiatal belga turista beugrott a kanálisba, csak még elszántabbá tette a velencei városatyákat, akik komolyan tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogyan szabhatnának gátat a városba zúduló turistatömegnek – írja a héten megjelent cikkében az eTurboNews.

A turistaforgalom szabályozásának kérdése nyáron, amikor a legnépszerűbb városokat ellepik a turisták, még inkább előtérbe kerül Olaszországban. Több megoldási javaslat is született már, ezek közül a forgókapuk elhelyezését és az egynapos látogatások számát visszaszorító jegyigénylési rendszer bevezetését Velence és Firenze is elvetette. A szabályozás érdekében a célzott információ-szolgáltatást, a tudatosság növelését és a tervezést tartják elfogadható eszközöknek.

Veneto régió örökségvédelmi, kulturális és turisztikai minisztériuma szerint a jegyrendszer a magas költségek miatt nem jöhet számításba, a forgókapuk kihelyezésének ötletét pedig egyenesen visszataszítónak találják, és inkább az információtechnológiai eszközöket tartanák megfelelőnek a forgalom korlátozására. Ezen túlmenően az egyetlen járható út a velencei városvezetés szerint a szezonok széthúzása, valamint a turisztikai élmények megosztása a többi nemzeti örökség népszerűsítése által.

 

 

A turistaáradat szabályozásának kérdése Firenzében is aktuális, ahol a vezetők szerint ugyancsak az egynapos turizmus az első számú közellenség. Azonban eltérő eszközökre van szükség, hiszen a toszkán főváros nagymértékben különbözik Velencétől, itt például az áthaladást bizonyos központi területeken nem is lenne célszerű megtiltani – teszik hozzá. A főleg az év egyes időszakaiban és a városközpontban túlzsúfolt Firenze alternatív megoldásai közé tartozik az időszakonként változó árú belépőjegyek alkalmazása, nemrég pedig egy másik kezdeményezést is bejelentett a polgármester: a helyi tömegközlekedési vállalat ingajáratot indítana a várost környező dombokon található építészeti kincsekhez, hogy a turistaforgalom részben a központon kívülre terelődjön.