Vendégcsalogató alföldi ízek

Forrás: turizmus.com

 2016. március 10. 13:28

Gasztronómiájával mutatkozott be Észak-Alföld és Jász-Nagykun-Szolnok megye az Utazás kiállításon, ahol a látogatók az információk mellett ízelítőt is kaptak néhány, csak itt fellelhető hagyományos ételkülönlegességből.

Az „Alföld szíve ízei" gasztronómiai bemutatót Kovács Sándornak, a megyei közgyűlés elnökének és Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének közös sajtótájékoztatója vezette föl. Kovács Sándor bemutatta a megye értékeit, vezető turisztikai termékeit. Szólt a vendégforgalmi adatok kedvező alakulásáról is: a vendégek és az általuk eltöltött éjszakák számának növekedése egyaránt meghaladta az országos átlagot, és jóval 10 százalék fölötti mértékű volt 2014-ben és 2015-ben.

Jász-Nagykun-Szolnok megye az Alföld szíve elnevezéssel és „Ahová a szív húz" szlogennel építi márkáját. Cserkeszőlő és Berekfürdő már most hazánk 50 legkedveltebb úti célja között van, de a megye egészségturizmusa, a nagyrendezvények, az ökoturizmus és a kulturális örökség is komoly vonzerő.

Szalay Ferenc polgármester szólt a város hamarosan nyíló két új, kiemelt jelentőségű attrakciójáról, a RepTárról és a Söráriumról, és röviden említést tett a város jövőbeni turisztikai fejlesztéseiről is, mint a tiszai kikötő, a Művésztelep és a tiszaligeti fürdő.

A város gasztronómiai csemegéje, a szolnoki habos isler mellett a jövőben nagyban építenek a tiszai halételek népszerűsítésére is – mondta a polgármester.

Fotó: alfoldszive.hu

Az Észak-alföldi régió is szép eredményeket ért el 2015-ben, összesen 728 ezer vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ami 10 százalékos bővülést jelent az előző évhez viszonyítva. A vendégéjszakák számában 8,6 százalékos növekedés realizálódott, ezen belül honfitársaink 9,7 százakkal több éjszakát töltöttek el a régióban, mint 2014-ban. Külföldről Lengyelország, Németország, Románia, Szlovákia és Ukrajna számít a legfontosabb küldőpiacoknak – emelte ki Katona Ilona, az MT Zrt. regionális marketingigazgatója.

A gasztronómiai bemutatón a vendégek ízelítőt kaptak a megye finomságaiból, tájjellegű ételeiből. Nagy sikere volt a karcagi birkapörköltnek, a ferdinándnak, a mezőtúri kolbásznak, szaláminak, savanyúságnak, a túri perecnek, a szolnoki gulyáspogácsának, a tiszai sült halnak, a kétpói szilvapálinkának, a jászsági méznek és égetett tortának, a szolnoki habos islernek, az abádszalóki kézműves csokoládénak.