„Vendégségben testnél és léleknél” – új kiállítás Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 19. 12:47

2020-ban a Pannonhalmi Főapátság kulturális és spirituális programjait a „Vendégség” tapasztalata és témája köré szervezi. Szeptember 24-én a Főmonostori kiállítótérben Meinrad Dufner bencés szerzetes és művész retrospektív tárlatát nyitják meg.

A kiállításon – melyet Stefan Brunner, a budapesti Goethe Intézet igazgatóhelyettese nyit meg – a Würzburg melletti Münsterschwarzach bencés apátságában élő alkotó festményei és plasztikái jelennek meg a vele készült interjúk kíséretében. Az életműkiállítás aktualitását a „Vendégség” évében Meinrad Dufner kiemelkedő, vallás és általános emberi tapasztalat között közvetítő munkássága, valamint monostora és Pannonhalma között fennálló több évtizedes kapcsolat adja – utal rá közleményében a Főapátság.

A A „Vendégségben testnél és léleknél” című kiállításon Meinrad Dufner bencés szerzetes művei láthatóak

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Mint írják, Meinrad Dufner 1946-ban született a fekete-erdei Elzachban. Húszéves korában lépett be a münsterschwarzachi kolostorba. Filozófiai és teológiai tanulmányait 1968 és 1973 között végezte St. Ottilien főapátságában. 1973-ban szentelték pappá, az ezt követő években internátusi nevelőként, művészet- és hittantanárként tevékenykedett, iskolai színházat vezetett. A képzőművészet 1990 óta áll tevékenysége középpontjában. Az elmúlt évtizedek során számos teológiai tárgyú írása is megjelent.

A kiállítást a Pannonhalmi Főapátság Kulturális Irodája rendezte a Vendégségben 2020 éve alkalmából. Az ingyenesen megtekinthető tárlat 2021. február 17-ig tart nyitva.