Veneto bármilyen oltási igazolással várja a magyarokat nyáron

Forrás: MTI

 2021. április 12. 14:42

Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak majd a venetói tengerpartokon, ahol a még be nem oltott turisták is „teljes biztonságban” lesznek a tartomány kormányzója szerint.

„Még a velencei vaporettókon is oltani fogunk” – hangoztatta Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója hétfői sajtótájékoztatóján.

Nyáron várják a magyar turisták visszatértét, akik állandó vendégeknek számítanak, s nemcsak a venetói tengerpartokon, hanem a hegyekben is.
"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a nyári szezonról" – hangoztatta Zaia.
"A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyarok oltás nélkül is "teljes biztonságban" nyaralhatnak, mivel a tartomány nagy tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és mire megkezdődik a turistaszezon, már a velencei vaporetto-komphajókon is oltási állomásokat működtetnek majd.

Bibione a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye

Fotó: 123rf

Egészen április végéig az Európai Unió tagállamaiból Olaszországba érkezőknek vagy oltási igazolást, vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, utóbbi esetében ötnapos karantén is kötelező. Májustól a szabályok változhatnak.

Luca Zaia hangsúlyozta, hogy Itáliában az ország északkeleti részén fekvő régió fogadja a legtöbb látogatót, és ez a vidék nemzetközi szinten is idegenforgalmi "nagyhatalomnak" számít.

Adatai szerint 2019-ben 71 millió turista érkezett Venetóba, és 68 százalékuk külföldi volt, többségükben németek, osztrákok, hollandok, svájciak. De a térség kiemelt célállomásnak számított a brit, az amerikai, az orosz és a kínai turisták körében is. A Covid-19 hatására tavaly 32 millióra csökkent a látogatók száma, és a külföldiek közel 70 százaléka távol maradt. A regionális idegenforgalmi ágazatban az utóbbi egy év alatt mintegy negyvenezren veszítették el a munkájukat.

A tartományt 2010 óta irányító Luca Zaia kifejtette, hogy Veneto nem csupán Velence városát jelenti. Kiemelte, hogy a népszerű Jesolo, Bibione, Caorle a leglátogatottabb olasz strandok között szerepel, a Dolomitok télen és nyáron egyaránt turistacsalogató, s kivált igaz ez a 2026-os téli olimpia közeledtével. Megemlítette, hogy a Garda-tó és környéke szintén kiemelt üdülőhelynek számít, a régió híres borturizmusával együtt.

Zaia elfogadhatatlannak nevezte a görögországi szigetek idegenforgalmi "taktikázását", vagyis hogy Covid-19-től mentes területként reklámozzák magukat. Az olasz szigetek, közöttük a kisebb Lampedusa, Capri, valamint a nagyobb Szicília és Szardínia is lakosságuk teljes átoltását szorgalmazzák a nyári szezon megnyitása előtt. Luca Zaia emlékeztetett: egyik olasz tartomány sem élvez ilyen "oltási előnyt".

 

Szezonnyitás: „minél előbb”

Ami a nyári nyitás dátumát illeti, a vendéglátás és a szállodák újraindulásával Luca Zaia a "minél előbbi" időpontban reménykedik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusra ígérte a szezonindítást, a turisztikai tárca vezetője, Massimo Garavaglia azonban a június 2-i dátumot jelölte meg.

A koronavírus-járvány tavalyi kezdetekor a gócponttá vált Veneto az elsők között szembesült a válsághelyzettel, és most az elsők között áll az oltásban is. A nyolcvan év felettiek oltása a napokban fejeződik be, a hetven évnél idősebbek fele már megkapta az első dózist, a hatvanasokat pedig júniusig oltani akarják. A kormányzó számításai szerint szeptember-októberre már a harmincéveseknél tarthatnak.