Versenyek, hagyományok és gyermekfalu a Hortobágyi Lovasnapokon

Forrás: MTI

 2019. június 19. 11:00

Több mint húszezer látogatót várnak az 53. Hortobágyi Lovasnapokra július 12. és 14. között – közölték a szervezők.
A 320 éves hortobágyi nagycsárdában tartott sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere

felidézte, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely három éve kapcsolódott be a lovasnapok szervezésébe, s azóta egyfajta hagyományőrző és kulturális fesztivállá is vált a korábban elsősorban a lovas versenyekről szóló rendezvény. Debrecen tízmillió forinttal támogatja az idei programsorozatot – tette hozzá.

A Hortobágyi Lovasnapok sajtótájékoztatója

Fotó: turizmus.com

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója kiemelte: a kulturális világörökség helyszínen a hagyományos csikósverseny, fogathajtó verseny és díjugratás mellett megrendezik a Nemzeti Vágta hortobágyi elővágtáját is.

Az idén a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen 1,5 hektáros gyermek lovasfalut is működtetnek, de nem marad el az esti méneshajtás sem.

A 320 éves nagycsárdában megújult étlappal, a hagyományos pásztorételek mellett házi bivalyhússal, szürke marhából készült gulyással és racka juh húsából készült töltött káposztával várják a vendégeket. Az ételekhez a Debrecen egykori szőlőskertjéből, Érmellékről származó Bakator bort kínálják, ami több mint 300 éve a csárda bora volt – fűzte hozzá Medgyesi Gergely Árpád.

A Bakator több mint 300 évig volt a csárda bora

Fotó: turizmus.com

Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta és nevezési igazgatója jó döntésnek nevezte, hogy három évvel ezelőtt Hortobágy is az elővágták helyszíne lett. A Nemzeti Vágta mára a Kárpát-medence legnagyobb lovasversenye: a 16 elővágtából ötöt a határon túl rendeznek. A felnőtt versenyek mellett most először gyerekeknek "kishuszár" versenyt is rendeznek a Hortobágyon.

Szladek Róbert ménesvezető a sajtótájékoztatón kiemelte: négy versenyhelyszínen lesznek események a három napon, a csikósversenyt némileg átalakítják, ezáltal gyorsabbá, izgalmasabbá teszik. A fogathajtó versenyszámok között a szimultán és a kombinált hajtás mellett most először rendeznek váltó csapatversenyt, amikor három fogat lesz egyszerre a pályán.

Bódor Edit, a debreceni Főnix rendezvényszervező igazgatója a lovasnapok kulturális kínálata közül felhívta a figyelmet csárdasátorra, ahol mások mellett a Kelet Brass Band, Dánielfy Gergő és az Utazók lépnek fel, míg a retró nagyszínpadon Caramel, Balázs Fecó és Wolf Kati énekel, de lesz Retro party is B. Tóth Lászlóval.