Vészhelyzetet hirdettek Delhiben a szmog miatt

Forrás: The Guardian

 2017. november 07. 17:23

Közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki az indiai Delhiben, miután a levegő szennyezettsége minden korábbinál rosszabbra fordult.

Helyi orvosok szerint a jelenlegi helyzetben az indiai főváros egyes körzeteiben olyan rossz hatással van a levegő minősége az emberi egészségre, mintha valaki napi ötven szál cigarettát szívna el - számol be a drámai helyzetről a The Guardian.

A szélcsend és a hideg idő miatt annyira feldúsult a levegőben a szennyezőanyagok mennyisége, hogy az már meghaladja a Levegő Minőségi Index 999-es skáláján a maximumot.

Az Indiai Orvosok Szövetsége a levegő minőségére hivatkozva kérte, hogy halasszanak el egy félmaratont a várható „tragikus egészségügyi következmények” miatt. A lakosságot megkérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon a szmog miatt. Az iskolákat szerdától bezárták.

Delhi levegőjében a mikrorészecskék aránya kedden meghaladta a 710 mikrogram/köbmétert, ami a WHO biztonsági szintjének a 11-szerese.

Mindent beborít a szmog Delhiben

Fotó: twitter

A levegőszennyezés Delhi mellett érinti egész Észak-Indiát és Pakisztán egy részét is, egy tavalyi tanulmány szerint Varanasi szent városának levegője a legszennyezettebbek közé tartozik.

A WHO 2014-ben a világ legrosszabb levegőjű fővárosának nyilvánította Delhit, ahol még a pekinginél is szennyezettebb a légkör.