A Európa Kulturális Fővárosa évad legszebb pillanatait idéző kiállítás nyílt Veszprémben

Forrás: turizmus.com

 2024. április 26. 13:11

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évadban 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. Ezek legemlékezetesebb pillanatait idézi fel a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban április 26-án nyíló Ragyogj tovább! – Kétezerhuszonhárom kiállítás.

A kiállítás mélyebb bepillantást enged a Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szellemiségébe, a programokat összefogó kilenc tematikus klaszter tartalmába, és felidézi a programév legszebb pillanatait, miközben megmutatja azt is, hogy mindaz, ami 2023. január 1-jén elkezdődött, nem csupán 365 napig tartott, hanem egy olyan hosszú távú lehetőséget nyitott meg a régió számára, aminek köszönhetően még sokáig kreatív-kulturális régió maradhat.

A tárlat több szekcióra bontva veszi sorra az EKF címre beadott pályázattól a 2023-as programév végéig az összes emlékezetes momentumot. Bemutatja a program fő céljait, témáit, a régiós együttműködéseket, mindezt izgalmas kulisszatitkok és személyes történetek segítségével.

Digitális kivetítőn elevenedik meg néhány résztvevő profilja

Fotó: Toroczkai Csaba / VEB2023 EKF

„A kiállításon művészek installációin keresztül ismerkedhet meg a néző az Európa Kulturális Fővárosa évadának előkészületeivel, a 2023-as év fő témáival, azokkal az eredményekkel, amelyek az elmúlt évek alatt létrejöttek. Innovatív, szórakoztató és izgalmas módon vezeti be a nézőt az EKF világába, felidézi a kezdőgondolatokat, a terveket és a megvalósult projekteket is" – mondta Can Togay, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív vezetője a kiadott sajtóközlemény szerint.

Az MTI tudósítása szerint a tárlat része egyebek mellett néhány kreatív módon berendezett hűtőszekrény, amelyekben egy-egy programelem kel életre. Érdekessége a kiállításnak, hogy a látogatók egy-egy infrastrukturális beruházás makettjét is megtekinthetik, amelyekbe, jellegüktől függően, bele is lehet hallgatni vagy szagolni. Digitális kivetítőn elevenednek meg egyes programelemek, valamint néhány résztvevő profilja.

A kreatív módon berendezett hűtőszekrényekben egy-egy programelem kel életre

Fotó: Toroczkai Csaba / VEB2023 EKF

A kiállítás három teremben tekinthető meg. Az elsőben kronológiai sorrendben mutatják be az eseményeket, a másodikban a 2023-as esztendő történései elevenednek meg, a harmadik teremben pedig digitális kivetítőn láthatók a programév résztvevői.

A tárlat ingyenesen látogatható, külön meghirdetett tárlatvezetések kalauzolják majd az érdeklődőket.