Veszprém történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban

Forrás: MTI

 2024. március 01. 09:36

Veszprém történetét bemutató állandó kiállítás nyílt csütörtökön a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat a város ezeréves történetét öleli fel az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően kívül-belül megújult épületben.

Az Emlékgép című állandó kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum elmúlt 150 évének gyűjtőmunkáján alapszik és mintegy ezer évre nyúlik vissza.

A tárlat révén a "végtelen múltba lépünk be" - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a kiállításmegnyitón, utalva arra, hogy a kiállított tárgyi emlékek között megtalálható például a Szent Mihály-székesegyházból származó építőkő. Mint mondta, a tárlat azt célozza, hogy aki idelátogat, azt érezze, "jó veszpréminek lenni".

Porga Gyula, Veszprém polgármestere sikeresnek nevezete a tavalyi esztendőben megvalósított Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot, szavai szerint fontos, hogy a város tudjon élni a program örökségével. Hozzátette: az állandó kiállítás már ebben a szellemben nyílik meg.

veszprem_kiallitas_mti

Bakonyi cifraszűr a Veszprém történetét bemutató Emlékgép című állandó kiállításon

Fotó: Katona Tibor/MTI

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kiállítás "a város identitásának megfogalmazása". Elmondta, hogy a tárlat egyes egységei két éven belül meg fognak újulni. Ez a hatodik állandó kiállítás, az első 1925-ben nyílt az épület falai között - jegyezte meg.

Tóth G. Péter, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a város ikonikus épületeihez, tereihez rendelve mutatják be a tárgyakat. Az innovatív kiállításon a látogatók megcsodálhatják egyebek mellett a bakonyi cifraszűrt, különböző népviseleteket, láthatnak egykori utcatáblákat és használati tárgyakat, a falakon pedig kivetített formában követhetik nyomon a város történetét, érdekességeket.

A tárlat egészen napjainkig vezeti a látogatót, bemutatva egyebek mellett a város ikonikus toronyházát, a húszemeletest - fűzte hozzá.