Veszprémben közösen lépnek fel a környezeti fenntarthatóságért

Forrás: turizmus.com

 2022. december 10. 10:00

A fenntartható jövő a jelenben kezdődik... – ennek jegyében Veszprém turisztikai szempontból fontos kulturális intézményei együttesen lépnek fel az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megbízásából az Innotime Hungary Kft. a kulturális évadra való felkészülés keretében átfogó turisztikai felmérést végzett Veszprém kiemelt kulturális intézményeinél. A turisztikai audit alapján indított 10 hónap – 10 kihívás programba bevont intézményeknél végig gondolták, hogyan csökkenthető az ökológiai lábnyomuk, ezt gyakorlati lépések követték, és gondoskodtak a fenntarthatósági célok kommunikációjáról is.A kezdeményezés azért is fontos, mert ennyire komplex, tudatos és egységes, a kulturális intézményekre kiterjesztett zöld intézkedési csomagot még egyetlen hazai nagyvárosban sem vezettek be.
Az elmúlt években elindult trendváltozások jól mutatják, hogy az európai városokba érkező látogatók egyre tudatosabban választják azokat a szállásokat és attrakciókat, ahol maguk is hozzá tudnak járulni az adott település és közösség fenntarthatóságához. A környezeti fenntarthatóságra való törekvés az Európa Kulturális Fővárosa programjának is fontos részét képezi, amivel a Veszprémbe látogatók már az elmúlt időszak fesztiváljain is találkozhattak. 

Ennek a trendnek szeretnének megfelelni a város turisztikai szempontból kiemelt kulturális intézményei is. Augusztusban az intézményi munkatársak egy egységes szempontrendszer alapján végig gondolták, mit tesznek a mindennapokban a környezeti értékek megőrzéséért és melyek azok a lehetőségek, amelyek révén ez továbbfejleszthető.

A vállalásokat az intézmények a honlapjukon is megmutatják, amit az egységes formájú Zöld fallal egészítenek ki, ezek a kulturális intézmények nagy részénél már láthatóak. Az installáció jól példázza azt, mennyi mindent tesznek a veszprémi intézmények azért, hogy Veszprém ne csak az EKF évében, hanem hosszú távon is vonzó, zöld város maradhasson. A vállalások között szerepel - intézményenként eltérően -, hogy többek között víztakarékos perlátorokkal (szabályozókkal) szerelték fel a csapokat, szelektív hulladékgyűjtést biztosítanak, támogatják a kerékpáros közlekedést, újrahasználják a csomagolási és papíranyagokat, vagy mellőzik az egyszerhasználatos műanyag eszközöket.

A turisztikai felmérésben résztvevő intézmények:
  • Agóra Veszprém Kulturális Központ
  • Kabóca Bábszínház
  • Lackó Dezső Múzeum
  • Művészetek Háza Veszprém
  • Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Petőfi Színház
  • Veszprémi Érsekség
  • Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Kft.
  • Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.)