Testközelből is megcsodálhatjuk a nagymacskákat a veszprémi állatkertben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 04. 17:00

Átadták a nagymacskakifutót a veszprémi állatkertben a Modern városok program mintegy ötmilliárd forint összértékben megvalósult állatkerti fejlesztéseinek részeként, amellyel az intézmény fejes-völgyi területének mintegy egyharmada teljesen megújult.

Szibériai tigrisek, hópárducok és kárpáti hiúzok – a nagymacskakifutó lakói – már régóta voltak az állatkertben, de korábbi tartási körülményeik már nem feleltek meg a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak.

Az elmúlt 15 év nagyszabású fejlesztéseinek köszönhetően a Veszprémi Állatkert korábbi 9 és fél hektáros területe több mint 30 hektárossá bővült. Olyan népszerű látványosságok valósultak meg többek között, mint az Elefánt-ház, a fókákat és pingvineket bemutató Vizes élővilág, valamint az Afrika-szavanna bemutató együttes.

A Modern Városok Program keretében nyílt lehetőség arra, hogy az idén 66 éves Veszprémi Állatkert hagyományos Fejes-völgyi területe is megújulhasson. Első ütemben 2020-ban a medvekifutó került átadásra, majd 2023-ban nyílt meg az őshonos magyar háziállat-bemutató kifutó együttes. A fejlesztéssorozat idén a nagymacska-bemutató komplexum átadásával zárult le.

Az új nagymacskakifutó a legmodernebb állatkertészeti elvárásoknak is megfelel

Fotó: Veszprémi Állatkert/Facebook

A látogatók más-más szintekről, a talajszinttől a lombkoronaszintig, különböző perspektívákból tekinthetik meg a vadon félelmetes ragadozóit. Egy külön látogatói platform került kialakításra, ahonnan a szibériai tigrisek „kerítés nélkül”, biztonsági üvegen keresztül akár testközelből is megcsodálhatók.

A nagymacska-bemutató komplexum a legmodernebb állatkertészeti elvárásoknak megfelelően megépülve teszi lehetővé bolygónk veszélyeztetett ragadozóinak természet közeli bemutatását, hozzájárulva a természet értékeinek védelméhez is.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Veszprémi Állatkert egész napos programot nyújt a látogatóknak – olvasható az állatkert honlapján.